Grūdų tikrai užteks

DSCF2329

Nuimti derliui sąlygos šiemet tikrai geros. Tad neverta stebėtis, jog žemdirbiai žieminius rapsus ir žieminius javus jau supylė į sandėlius ar pardavė supirkėjams. Nors grūdų kainos per javapjūtę būna mažiausios, derlių atgabenusių ūkininkų sunkvežimių bei traktorių su priekabomis eilės prie grūdus superkančių įmonių vartų kol kas netrumpėja. Nes dauguma žemdirbių neturi galimybių saugoti grūdus laukiant palankesnės situacijos rinkoje.

Vienos iš didžiausių šalyje grūdų supirkėjų – UAB „Linas Agro“ – Pasvalio ir Šiaulių elevatorių vadovas Tomas Ignatavičius teigė, jog visi bendrovės sandėliai jau užpildyti. „Prasidėjus šiai savaitei Pasvalio rajono ūkininkai buvo atvežę daugiau nei 20 tūkst. tonų grūdų. Elevatoriaus talpos šiuo metu yra sklidinos. Atgabentus grūdus tenka pilti ir į krūvas įmonės teritorijoje. Nors šiemet rekordinio derliaus niekas neprognozavo, manau, jog grūdų tikrai nestigs. Juolab kad gan daug pasvaliečių ūkininkų tikina prikūlę iš hektaro net po 10 tonų“, – kalbėjo T. Ignatavičius.

Pasak Pasvalio ir Šiaulių elevatorių vadovo, žemdirbiai neturėtų skųstis ir dėl jų nuomone pernelyg žemų grūdų supirkimo kainų. „Nors pastaruoju metu jos pastebimai mažėja, bet dar išlieka šiek tiek aukštesnės nei per praėjusių metų javapjūtę. Be to, nereikia pamiršti, kad beveik visur pražuvus žiemkenčių pasėliams, ūkininkai užpraeitą pavasarį turėjo juos atsėti vasariniais kviečiais. Tai pareikalavo tikrai nemažų išlaidų. Tuo tarpu šiemet tokių staigmenų nebuvo. Grūdų užauginimą atpigino ir tai, kad per šią javapjūtę jų nereikia džiovinti, nes beveik visi žieminiai kviečiai atitinka 14 proc. drėgnumo normą“, – aiškino T. Ignatavičius.

Dėl supirkimo kainų nepatenkintiems jis patarė atkreipti dėmesį ir į tai, kad šiemet grūdai yra šiek tiek prastesnės kokybės. Jei ankstesniais metais gan didelę dalį sudarydavo ekstra ir pirmos klasės grūdai, tai šiemet beveik visas superkamas derlius (apie 85 proc.) atitinka tik antros ar trečios klasės reikalavimus. Pasak T. Ignatavičiaus, problemų dėl to neišvengs ir grūdus eksportuojančios bendrovės.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-20 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.