Gera nuotaika ir agurkais kvepianti Žolinė

DSCF2501

Žolinė – tai spalvinga, graži ir nuoširdi vasaros pabaigos šventė, atverianti duris į rudenį. Ji ypatinga, nes turi senas gilias tradicijas, su jomis susijusias apeigas bei papročius. Katalikų bendruomenė ją pažymi kaip Šv. Mergelės Marijos dangun ėmimo šventę.

Žolinė – neatsiejama Joniškėlio gyvenimo dalis. Nuo amžių žmonės čia važiuodavo į Švč. Trejybės bažnyčioje vykstančius Šv. Mergelės Marijos dangun ėmimo atlaidus. Ne išimtis ir šie metai. Šeštadienį miestelyje galėjai išvysti daug šventiniais rūbais pasipuošusių ir žolynų puokštes rankose nešančių žmonių. Kas su vyru ar žmona, kas su iš užsienio grįžusiais vaikais ar giminaičiais – visi skubėjo į bažnytėlę. Mišias aukojo Krinčino klebonas Algimantas Petkūnas. Atlaidų kulminacija – iškilminga eisena aplink bažnyčią ir jaudinantis šeimų bei vaikų laiminimas.

Pavakarėje joniškėliečiai bei svečiai buvo kviečiami į miesto sodą, kur vyko smagi „Žolinės kitaip!“ šventė, kurią kartus su seniūnija ir kultūros centru organizavo vietos bendruomenė.

Saulėtas ir šiltas vakaras idealiai tiko buvimui gamtoje, tad neilgai trukus, miesto sode kunkuliavo nemaža minia žmonių.

Smagiais šokiais, skambiomis dainomis bei ūpą keliančiomis melodijomis šventę pradėjo Raubonių folkloro ansamblis „Tatula“. Žiūrovai nuoširdžiai kvatojosi klausydamiesi švobiškiečio, 2015 m. „Tramtatulio“ konkurso laureato, talentingo jauno pasakoriaus Miko Mažeikos istorijų. Joniškėlio „Abrūsėlio“ šokėjai susirinkusiesiems dovanojo trumpą pasirodymą. Buvo gera matyti, kad daugiau nei pusę amžiaus gyvuojantis kolektyvas nepraradęs savo „kovinės“ formos.

Nuobodžiauti neleido Pakruojo rajono Stačiūnų folkloro ansamblis „Volungė“. Žaidimai ir šokiai, anekdotai ir smagios istorijos gerokai išjudino žiūrovus.

Šalia scenos – nedidelis, bet jaukus vietos gaspadinių turgelis. Dar dūmais kvepiantys lašinukai, šviežias medus, ką tik suspausti ar pikantiško skonio kepti sūriai masino pirkėjus.

Kol tėveliai ir seneliai klausėsi liaudiškų melodijų, jų atžalas linksmino išdykėlė Pepė Ilgakojinė. Iš garsaus klegesio buvo labai nesunku atspėti kuriame miesto sodo kampelyje įsikūrusi ši triukšminga kompanija. Vaikai buvo euforijoje žaisdami, pūsdami milžiniškus muilo burbulus ir tiesiog šėliodami su nuoširdžiu, nė sekunde šypsenos „neišjungiančiu“, daugybę linksmybių žinančiu personažu.

Kiekvienais metais mūsų kraštas tampa vis gražesnis ir patrauklesnis. Tai paprastų, darbščių, grožį ir aplinką mylinčių žmonių nuopelnas. Džiugu, kad tokių netrūksta ir Joniškėlyje. Šventės metu buvo apdovanoti gražiausiai besitvarkančių sodybų šeimininkai. Trečioji vieta atiteko Zitai ir Zenonui Baltaragiams, antroji – Minijai ir Virginijui Sadauskams, o pirmoji – Gražinai ir Aurelijui Bagužiams. Visiems įteiktos seniūnijos padėkos bei knygos apie aplinkos tvarkymą. Beje, Bagužiai dalyvauja ir rajoniniame gražiausiai tvarkomos sodybos konkurse. Kaip jiems sekasi, sužinosime jau netrukus, kai rugsėjo mėnesį, Pasvalio miesto šventės metu bus paskelbti nugalėtojai.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-20 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.