Dulkėse paskandintas pušalotiečių gyvenimas

Pusalotas 1
Alma Kertenienė (kairėje) ir Danguolė Buividienė viliasi, kad jų pagalbos šauksmas vis dėlto bus išgirstas.

Dulkės – smulkios, lengvos, organinės arba mineralinės kilmės dalelės, tvyrančios ore arba nusėdančios ant įvairių paviršių. Taip visur besiskverbiančias vidutiniškai 0,005 mm dydžio skersmens daleles apibūdina laisvoji internetinė enciklopedija „Vikipedija“. Šis žodis jau seniai tapo keiksmažodžiu Pušaloto miestelio Dičiūnų gatvės gale stovinčių sodybų gyventojams – Almai ir Algirdui Kerteniams, bei kaimynams Genei Mitkienei ir jos dukrai Danguolei Buividienei. Jų sodybos yra ties žvyrkelio ir Dičiūnų gatvės sankryža. Prasidėjus javapjūtei, iki pat vėlumos žvyrkeliu dunda grūdų pakrautos UAB „Krekenavos“ Pušaloto padalinio sunkiasvorės mašinos. Paskui jas didžiuliai dulkių debesys nuo įkalnės ritasi tiesiai į minėtas sodybas. Tad medžių lapai, gėlės, pastatų sienos padengtos storu dulkių sluoksniu. Jo nuo klientų mašinų nespėja valyti automobilių remontu užsiimantis Algirdas Kertenis. Ką jau bekalbėti apie dulkių daromą žalą kvėpavimo takams.

„Nežinome ką daryti ir kur toliau kreiptis, kad mums galėtų padėti?“– nevilties gaidelė nuskambėjo A. Kertenienės balse, kuomet pušalotiečių pakviesti prieš savaitę lankėmės Dičiūnų gatvėje. Kaip tik po alinančio karščio dulkes laikinai buvo prispaudęs lietus, tad žmonės džiaugėsi atgaivos valandėlėmis. Deja, jų būna retai. Tiesa, jas geranoriškai suteikia „Krekenevos“ Pušaloto padalinio vadovai – stengiasi kelis kartus per dieną palaistyti kelią, kuris priklauso valstybės įmonės „Panevėžio regiono keliai“ Pasvalio kelių tarnybai. Kelių mokesčius mokančiai UAB „Krekenava“ neprivalu laistyti kelio, kuriuo naudojasi, tad jos geranoriškos pastangos vertos pagyrimo. Deja, šis gestas pušalotiečių problemos neišsprendžia.

„Vasarą atostogauja iš Norvegijos grįžusi dukra Santa su mažais vaikais. Karštis didžiulis, tačiau negalime praverti langų. Negalime į kiemą išnešti ir išplautų rūbų“, – kalbėjo Kertenių kaimynė Danguolė Buividienė. Jos nuomone, reikėtų ištirti ar higienos normų neviršija ne tik dulkėtumas, bet ir triukšmas, nes pravažiuojančių mašinų ir netoliese esančių džiovyklų keliamas dundesys girdimas iki pat vidurnakčio.

A.Kertenienė girdėjusi kalbas, kad „Krekenava“ rengiasi statyti gamybinį kompleksą – elevatorių, grūdų sandėlį. Pušalotietė nuogąstauja, kad tuomet mašinų eilės drieksis iki pat jų sodybos. „Negaliu tokių gandų komentuoti, nes ne aš priimu sprendimus“, – telefonu pakalbinta sakė „Krekenavos“ Pušaloto padalinio vadovė Liucija Budnikienė. Ji sutiko, kad kelio laistymas karštą dieną duoda tik laikiną efektą bei stebėjosi ir piktinosi, jog žmonės palikti likimo valiai.

Sigitas KANIŠAUSKAS

 

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-20 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.