Gamyklos skleidžiamų kvapų koncentraciją vertins komisija

5

UAB „Kurana“ pristatoma kaip pirmoji gamykla Europos Sąjungoje, apjungusi bioetanolio, skirto biodegalams bei elektros ir šiluminės energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamybos technologinius procesus į vieną nepertraukiamą grandinę, kurioje nelieka gamybinių atliekų. Vietoj jų gaunamos vertingos organinės trąšos vis plačiau naudojamos žemės ūkyje. Taip pat primenama, jog statant gamyklą, panaudotos naujausios ES šalių Gamyklos skleidžiamų kvapų koncentraciją vertins komisija (Vokietijos, Danijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos) bei JAV technologijos ir įsigyta šiose šalyse pagaminta įranga.

Deja, netoli modernios gamyklos gyvenantys pasvaliečiai bei jos kaimynystėje esančių įmonių ir įstaigų darbuotojai jau seniai abejoja šio objekto „nekaltu: poveikiu aplinkai. Dėl sklindančios smarvės žmonės piktinosi ne kartą. Tačiau jokių priemonių dėl to nebuvo imtasi. Anot Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktoriaus Eugenijaus Vilčinsko, tai neturėtų stebinti, nes pirmasis oficialus skundas dėl iš „Kuranos“ sklindančio nemalonaus kvapo buvo gautas tik šiemet, rugpjūčio 10 dieną. Jį visuomenės sveikatos centrui pateikė viešosios įstaigos „Pasvalio ligoninė“ vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas. Skunde teigiama, kad rugpjūčio 9–10 d., „tiek ligoninės pacientai, tiek darbotojai jautė stiprų ir nemalonų kvapą“

.E. Vilčinską stebino tai, kad iki tol dėl tos pačios problemos nesiskundė netoli „Kuranos“ gyvenantys pasvaliečiai. „Gyventojai kažkodėl nesiryžta pateikti skundų. Galiu garantuoti, kad „šustauskiški“ metodai nieko gero neduos. Jokios naudos iš parėkavimų ir piketų nebus“, – kalbėjo Panevėžio visuomenės sveikatos centro vadovas.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-18 „Darbe“.

 

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.