Danijoje studijuojančios Jogilės svajose – nuosavo namo statyba

Architekte (1)
Jogilė Cibulskytė Danijoje studijuojanti architektūrines technologijas ir konstrukcijų valdymą.

Senas posakis „Žmogus planuoja, o Viešpats šypsosi“ puikiai iliustruoja nenuspėjamus mūsų gyvenimo vingius. Šią sentenciją puikiai sau galėtų prisitaikyti ir Valakėliuose gimusi bei augusi, o dabar architektūrines technologijas ir konstrukcijų valdymą Danijoje studijuojanti Jogilė Cibulskytė. Apie „paskutinės minutės“ sprendimą, studijų ypatumus tolimoje šalyje bei jaunatviškas svajones kalbamės su atostogoms į tėviškę grįžusia dvidešimtmete.

Paskutinės minutės sprendimas

Jogilė baigė Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją. Devintoje klasėje pirmą kartą apsilankė Danijoje ir … ją įsimylėjo. Jau tada ją sužavėjo šalies aplinka, gamta, skandinaviškas gyvenimo būdas.

Būdama dešimtokė nusprendė, jog nori Vilniaus Dailės akademijoje studijuoti grafinį dizainą. Intensyviai tam ruošėsi, lankė parengiamuosius kursus. Tačiau viską pakeitė reklama, kviečianti studijuoti Danijoje. „Kodėl nepabandžius?“ – šovė mintis, prisiminus šiltus jausmus vikingų kraštui. Mergina užpildė anketą, gavo dviejų mokytojų rekomendacijas, išlaikė anglų kalbos testą, susitiko su universiteto atstovu ir … jau gegužės mėnesį, dar prieš baigiamųjų egzaminų sesiją, žinojo, kad yra priimta į studijas VIA universitete Horseno mieste.

– Tai buvo paskutinės minutės sprendimas, – šypsosi Jogilė. – Dvejonių buvo daug. Kai pildžiau dokumentus, per daug nesitikėjau, jog pateksiu. O sužinojus teigiamą sprendimą, teko rinktis tarp Dailės akademijos, kuriai tiek ruošiausi, ir Danijos. Visgi, galimybė studijuoti savo svajonių šalyje buvo patrauklesnė.

Mergina gyvena ir studijuoja Horsene. Tai senas XI amžiuje įkurtas miestas.

– Gyventojų čia tiek pat, kiek Šiauliuose, tačiau pati infrastruktūra skiriasi. Čia viskas koncentruota vienoje, kompaktiškoje erdvėje, tad kartais apima jausmas, jog esu ne mieste o dideliame kaime, – sako pašnekovė.

VIA universitetas – vienas didžiausių Danijoje. Čia dėsto tik savo srities praktikai profesionalai, o dėl inovatyvaus ir originalaus požiūrio į programų sudarymą tai yra viena iš geidžiamiausių tos šalies mokslo įstaigų. 3,5 metus trunkančios studijos Europos Sąjungos piliečiams – nemokamos. Kitiems tenka pakloti beveik 50000 eurų.

Kitokia studijų sistema

Kad būtų pigiau, į Daniją mergina keliavo autobusu. Atvykusi likus savaitei iki studijų pradžios apsistojo išnuomotame bute. Paradoksalu, tačiau nuomoti būstą yra per pus pigiau nei gyventi bendrabutyje. Namų ilgesys kurį laiką kankino, tačiau tik iki to momento, kol prasidėjo užsiėmimai.

Pirmos dvi studijų savaitės – išskirtinės. Jų metu naujieji studentai supažindinami su universitetu, vežiojami po miestą, apylinkes. Nuolat vyksta vakarienės ir vakarėliai, kurių metu dalyvauja ir dėstytojai. Taip vieni kitus geriau pažįsta ir adaptuojasi prie naujų gyvenimo sąlygų.

Kartu su lietuviais čia studijuoja bulgarai, rumunai, latviai, estai, islandai, anglai. Paskaitos tarptautinėse klasėse vyksta anglų kalba, o vietiniai mokosi daniškai. Jogilė geriausiai bendrą kalbą randa su danais ir islandais, sunkiausia – su bulgarais.

– Jie kažkokie keistai priešiški ir pavydūs…

Pati studijų sistema gerokai skiriasi nuo lietuviškos. Semestro pradžioje visa klasė suskirstoma į 3–5 žmonių grupes. Kiekvienas jos narys siūlo projekto idėją, kurią vertina visa likusi klasė. Geriausias sumanymas tampa visos klasės užduotimi, kurią jie realizuoja visus metus. Visa klasė dirba vienoje patalpoje. Čia yra virtuvėlė, kur galima išsivirti kavos ar pasigaminti maisto.

Projektai tiesiogiai susiję su dėstomu dalyku – architektūrinėmis technologijomis. Studentai projektuoja vandentiekius, kanalizacijas, elektros instaliacijas.

– Krūvis milžiniškas. Tokie projektai reikalauja labai daug laiko ir visos grupės susitelkimo, – prisipažįsta Jogilė. Privalai ir klausyti paskaitos, ir dirbti su projektu, kitaip – nesuspėsi laiku baigti.

Kiekvieną dieną paskaitos prasideda 8.20 ir baigiasi 16 valandą. Tačiau būna dienų, kai tenka universitete ir nakvoti, nes brangi kiekviena minutė.

Kiekviena darbo grupė pasirašo kontraktą, kuriame numatytos darbo ir elgesio taisyklės. Jei nedirbi kartu su grupe, praleidi paskaitas – gauni įspėjimą. Surinkęs du – esi išmetamas iš grupės. Iš esmės tai reiškia išmetimą iš universiteto.

– Vienam atlikti keturių žmonių darbą praktiškai neįmanoma, – teigia mergina. – Automatiškai tai papildomas vargas ir pačiai grupei, nes padaugėja darbo. O juk laiko daugiau niekas neskiria…

Visos studijos pagrįstos praktinių žinių diegimu. Nėra jokių nereikalingų, su profesija nesusijusių paskaitų. Studentai reguliariai lankosi statybų aikštelėse, kuriose praktiškai stebi kaip nuo pamatų iki stogo statomas ir įrenginėjamas namas.

Mokslo metų gale – vienas egzaminas, kuris vertinamas pažymiu nuo -4 iki 12. Jo metu visa grupė pristato savo projektą, o vėliau kiekvienas narys, kviečiamas atskirai ir individualiai, pristato kažkurią vieną namo detalę. Po to, užduodami klausimai. Pristatymo kalbą galima pasiruošti iš anksto, viską nulemia tai, kaip sugebėsi atsakyti į klausimus.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-08 „Darbe“.

Langų uždangalai internetu – solemlux.lt

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.