Pasvaliečių keliavimo ypatumai

Touristique 1
Kelių agentūros savininkė Vita Venskevičienė teigia, kad kelionės yra geriausia terapija pavargusiam nuo lėkimo žmogui.

„Pagaliau sulaukėme vasaros!“ – žodžiai, kurie skamba daugelio iš mūsų lūpose. Užplūdę tropiniai karščiai džiugina atostogautojus, o tie kas dirba – nekantriai laukia savaitgalio, kada galės pabėgti prie gaivaus ežero, upės ar jūros. Peržvelgus artimiausių dienų orų prognozes, nesunku nuspėti, kad ateinantį savaitgalį vėl pusę Lietuvos gyventojų šturmuos Palangą…

Tačiau ar Lietuvos pajūris iš tiesų yra pagrindinis visų atostogautojų tikslas? Pabandėme išsiaiškinti kur ir kaip keliauja pasvaliečiai.

Nemoka mėgautis kelione

Vita Venskevičienė kelionių organizavimu užsiima jau ne vieną dešimtmetį. Prieš septynerius metus moteris Pasvalyje įkūrė nuosavą kelionių agentūrą „Travel la Vita“, kuri sėkmingai veikia iki pat šių dienų.

Verslininkė neslėpia, jog per jos darbo metus pasvaliečių keliavimo būdas pasikeitė:

– Seniau žmonės dažniausiai keliaudavo autobusais, dabar – skrenda lėktuvais. Jei anksčiau važiuodavo susipažinti su greta esančiomis valstybėmis, tai dabar renkasi egzotines šalis – Šri Lanką, Vietnamą, Laosą ir kitas.

Kelionių organizatorės teigimu, šiemet pasvaliečiai noriai keliavo į Turkiją, Kiprą, Kretos, Rodo, Koso salas. Didelio susidomėjimo yra sulaukusi kelionė į Madeiros salą. V. Venskevičienės kelionių agentūra nepamiršta ir pažintinio turizmo gerbėjų – šiuo metu renkama grupė kelionei per senąsias LDK pilis, esančias Baltarusijoje.

Kas yra dažniausi klientai? Tai tarnautojai, ūkininkai, verslininkai, įmonių kolektyvai.

– Kartą į svečią šalį išsiruošęs žmogus dažniausiai „užsikrečia“ kelionių manija. Tai tampa savotišku hobiu, gyvenimo būdu. Džiaugiuosi, kad yra nuolatinių klientų ratas, su kuriais atrandame vis naujus mūsų pasaulio kampelius, – sako Vita.

Ar mūsų žmonės įnoringi? – Pasitaiko visokių. Vienam užtenka, kad kelionėje būtų vieta „galvai padėti“. Tokie keliautojai paprastai nekreipia dėmesio į buitines smulkmenas ir tiesiog mėgaujasi naujais potyriais. Kitam, žiūrėk, ir penkių žvaigždučių viešbučio per mažai…

Dėl savo darbo specifikos moteris tris–keturis mėnesius per metus praleidžia keliaudama. Sukaupta patirtimi pašnekovė noriai dalinasi su mūsų skaitytojais.

– Prieš kur nors vykstant, visada vertėtų iš anksto pasidomėti tos šalies kultūra, papročiais, gyvenimo būdu, maršrute numatytų objektų istorija. Savo klientams visada suteikiu informaciją apie būsimą kelionę, padedu jai tinkamai pasiruošti. Kartais pasitaiko „viską žinančių“ klientų, kurie numoja ranka į kelionių organizatoriaus pastabas ir… iš kelionės grįžta nelaimingi. Taip dažniausiai atsitinka todėl, kad pro ausis praleido svarbią pirminę informaciją, kuri buvo suteikta dar prieš išvykstant, – teigia V. Venskevičienė.

Anot verslininkės, lietuviams būdingos dvi ydos. Pirma – į išvyką pasiimti neprotingai daug rūbų, o antra – nesugebėjimas mėgautis pačia kelione.

– Kai tu įsėdi į autobusą ar lėktuvą – užmiršk viską, atsipalaiduok ir mėgaukis kelione. Pasitaiko visko – prastas gidas, netinkamas aptarnavimas, nenusisekęs oras. Tačiau visada savo klientams sakau – tai jūsų laikas, jūsų kelionė, negadinkite sau nuotaikos dėl smulkmenų. Džiaukimės, kad galime keliauti, kad patiriame kažką naujo. Kelionės – terapija pavargusiam nuo lėkimo žmogui. Naujos emocijos, įspūdžiai, kvapai, kaip niekas kitas atstato jėgas.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-06 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.