Nepamirštamos draugystės pamokos Norvegijoje

1

Apie bičiulių norvegų organizuojamą stovyklą mūsų vaikams iš sunkiai gyvenančių šeimų, rašyta ne vieną ir ne du kartus. Tačiau šiųmetė, jau penkioliktoji, išvyka į nuostabia gamta apdovanotą trolių šalį buvo ypatinga keliais aspektais. Pirmą kartą kelionės organizaciniai rūpesčiai gulė ant Savivaldybės administracijos vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Žanetos Ginaitės ir jos pagalbininkių – Pasvalio apylinkių seniūnijos socialinės darbuotojos Dalios Misevičienė ir Saločių vaikų dienos centro vadovės Rasuolės Dovidavičiūtės pečių. Iš šios trijulės vienintelei Ž. Ginaitei tai jau buvo antroji išvyka į stovyklą. Šiemet pirmą kartą vaikus ir jų vadoves į stovyklą Norvegijoje vežė Pasvalio autobusų parko vairuotojas Egidijus Chraptavičius, pakeitęs iki tol visus keturiolika kartų šią misiją atlikusį savo bendradarbį Kostą Maskoliūną.

Į namus stovyklautojai grįžo liepos 27 d., tad dar gyvais kelionės įspūdžiais su „Darbo“ skaitytojais mielai sutiko pasidalinti Ž. Ginaitė. Pirmiausia pašnekovė priminė, kad norvegų pageidavimu į dešimties dienų stovyklą vyksta 24 vaikai (8–12 metų): 12 mergaičių ir 12 berniukų iš šeimų, kurios žinomos Vaiko teisių apsaugos skyriaus ir seniūnijų socialinėms darbuotojoms. Nesikeičia ir stovyklos vieta – vaikai smagiai leidžia laiką pietų Norvegijos Telemarko grafystėje, netoli Skieno miestelio, vaizdingame gamtos prieglobstyje įsikūrusioje Dilsdaleno stovykloje. Dešimties dienų nepamirštamus įspūdžius dovanoja ir visas kelionės išlaidas apmoka dvi organizacijos – „Family Support Lithuania“ („Pagalbos Lietuvos šeimoms“ draugija) ir Masonų ložė.

Pasirengimo kelionei laikotarpiu kartojasi ta pati problema – dalis tėvų nesivargina, kad vaikai ne paskutinę dieną gautų asmens tapatybės kortelę arba pasą. Ne išimtis buvo ir šie metai. Per visą kelionės laiką ne vieną vaiką tenka kantriai mokyti elementariausių higieninių įgūdžių – kaip naudotis dušu, tualetu, mokyti pakloti lovą. Tenka taikytis su vaikų mitybos įpročiais. Pavyzdžiui, šiemet atsisakyta pomidorų sriubos. Pašnekovė stebėjosi, kad į stovyklą nuvykę vaikai kažkodėl ignoravo ir morkas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-06 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. It is with joy and gratitude we in FSL look back at summer camp 2015 in Dilsdalen. All Lithuanian partners have done a fantastic job. Big thanks to Dalia, Rasuole, Žaneta, Asta, Bus Company in Pasvalys and Pasvalys municipality.

    Henning Thorsnes

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.