Keliautojai ir savanoriai į Pajiešmenius suka iš viso pasaulio

Kempe 2
Pajiešmeniečių Daivos ir Jacob Cornelis (Kees) namuose šiuo metu savanoriauja prancūzas Marc (dešinėje).

– Įdomiausia patirti, kokia čia gyvenančių žmonių kasdienybė, – prisipažįsta Pajiešmeniuose, Daivos ir Jacob Cornelis (olandiškas trumpinys – Kees) sodyboje, sutiktas prancūzas Marc, kuris šiame krašte ketina praleisti porą savaičių.

– Taigi dabar turime savanorį Marc iš Prancūzijos. Jis nuo pirmos dienos tapo savas. Ne tik padeda atnaujinti sodybą, bet ir buvo pakviestas į šeimos šventę, labai padėjo jai ruoštis, – pasakoja Daiva. – Spėjome mūsų naująjį svečią supažindinti su karstiniu regionu, važiavome į Kryžių kalną, į Žemaitiją.

Prieš atvykdamas į Pajiešmenius, Marc jau lankėsi Vilniuje.

– Lietuva jį sužavėjo. Kasdien internete rašo dienoraštį savo draugams, žinoma, prancūziškai. Jame tiek puikių įspūdžių, tiek gražių žodžių apie mūsų kraštą, jog gali nutikti taip, kad čia tiesiog užplūs daug prancūzų, – juokiasi Daiva, prisiminusi, jog ir anksčiau jų namuose lankėsi keletas prancūzų.

Jau penkerius metus į Pajiešmenius pas Daivą ir olandą Kees suka užsieniečiai iš įvairių pasaulio kampelių namukais ant ratų, vadinamais kemperiais, kitokiais turistiniais automobiliais ir net dviračiais. O trečius metus savanoriai užsieniečiai atvažiuoja padėti jų stovyklavietėje kaimo pradžioje ir Pajiešmenių vienkiemyje kuriamoje erdvioje ekologinėje sodyboje. Kaip teigia Daiva, žingsniukas po žingsniuko viskas juda į priekį.

Bet nuo ko ši stovyklavietės ir savanoriavimo idėja prasidėjo? Ir čia teisūs prancūzai, mėgstantys kartoti: „Ieškok moters“. Olandų kalbos mokytojas Kees Lietuvoje jau devinti metai, o atvažiavo būtent dėl moters. Gerokai vėliau pastebės:

– Ir gamta čia labai graži.

– Žinoma, kai namuose olandas, iš ko gi daugiau galėjo ateiti tokia idėja. Atvažiavo kitas olandas – Kees brolis. Jis už buvimą pas mus būtinai užsimetė eurais sumokėti, kad sektųsi. Dabar šis talismanas po stiklu įrėmintas. Pirmą Lietuvoje kemperių stovyklavietę mes įregistravome labai greitai ir sėkmingai. Tačiau tai – ne kempingas, – prašo nepainioti Daiva.

1-P1440106
Olandijos piliečiai Pajiešmeniuose išeina į gamtą.

Pajiešmeniai – jaukus ir gražus kaimas, turintis ypatingą dvasią.

– Tai pamato ir pajunta visi čia atvykę, dažnai pasako garsiai ir mūsų savanoriai, ir stovyklavietės svečiai. Gal reikėtų pripažinti, kad pajiešmeniečiai gražūs, nes tą ypatingą kaimo atmosferą kuria ne kas kitas, o čia gyvenantys žmonės. Pagal nuojautą ir perspektyvą Pajiešmeniai juda link šiuolaikiškos ekologiškos gyvenvietės, – pastebi Daiva.

Ji ir Jacob Cornelis (Kees) gyvena labai įdomiai:

– Jau devintus metus malamės tarp dviejų šalių. Yra namai ir gražioje pietų Olandijos saloje, šalia kaimelio malūno, apsupto pavasarį žydinčių tulpių laukų. Bet tikrieji namai mums abiem jau yra čia, Pajiešmeniuose.

Paprastai, būdami Olandijoje, kad ir kaip įdomiai, turiningai leistų laiką, po kelių dienų pradeda šnekėt: „Noriu namo…“

– Čia dalį metų mus nuolat supa nauji žmonės, užstalėje įvairiom kalbom ir akcentais rutuliojasi spalvingos temos, dalijamasi patirtimi, taip pažįstami svetimi kraštai ir kultūros. Taigi nuolat gauname masę informacijos iš pirmų lūpų apie gyvenimą toje šalyje, iš kurios atvyko mūsų pagalbininkaisavanoriai, – pasakoja Daiva.

Savanoriai čia kartu gyvena, kartu valgo, kartu keliauja, kartu kuria, kas reikalinga Daivos ir Kees šeimai. Tiksliau – savanoriai tampa šeimos nariais. Jei tik pasitaiko proga, mielai lankosi kaimo renginiuose, keletui savanorių net teko padėti tvarkyti Pajiešmenių krepšinio aikštelę. O vėliau kitiems su kaimo jaunimu tenka, anot vietinių, „pamėtyti į kašį“…

– Kaip ir viskas mūsų namuose, taip ir „pirmas“ skambėjo iššaukiančiai – pirmu kemperiu, kai tik atidarėme stovyklavietę, atvažiavo šeima iš Australijos, pirmas savanoris buvo iš Taivanio, o pirmieji dviratininkai irgi keistoki – tandemais atvyko grupė senjoriško amžiaus porų, keliaujančių iš Prancūzijos į Rusiją, – šypsodamasi prisimena Daiva.

Iš tiesų namuose jau nieko nestebino ožkytę prižiūrintis taivanietis studentas – būsimasis dantų gydytojas ir stomatologijos klinikos paveldėtojas, ar žemaitišką „pusmarškonę“ košę maišanti Olandijos pilietė, bet pagal tautybę – kinė, ar prie viryklės ir po sodybą bei kaimą besisukiojantis vaikinukas iš Naujosios Zelandijos…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-04 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.