Norint gauti paramą mokiniams, reikėtų paskubėti

Ekrano nuotrauka iš 2015-07-18 09:03:07

Tėvai, turintys mokyklinio amžiaus vaikų, jau gali kreiptis į savo seniūnijas dėl mokinių nemokamo maitinimo mokyklose ir paramos mokinio reikmenims įsigyti. Savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Odeta Skrebytė- Zakrienė primena, jog sprendimas dėl socialinės paramos mokiniams skyrimo priimamas per 10 darbo dienų nuo prašymo-paraiškos ir visų reikalingų dokumentų gavimo dienos. Todėl, jei tėveliai nori, kad parama jų atžalas pasiektų laiku, tikrai nedera laukti paskutiniųjų rugpjūčio dienų. Verčiau paskubėti ir visus būtinus dokumentus pateikti kuo greičiau.

2014 metais nemokamą maitinimą gavo 1529 mūsų rajono mokiniai, kitaip tariant, beveik pusė visų moksleivių. Jų maitinimui išleista per 950 tūkst. litų. Parama mokinio reikmenims pernai buvo skirta 1160- čiai rajono vaikų, jiems atiteko 181 tūkst. litų.

Socialinė parama skiriama vaikams, kurie mokosi bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose, ikimokyklinio ugdymo mokyklose ar pas kitą švietimo teikėją (išskyrus laisvąjį mokytoją) pagal bendrojo ugdymo programas, įregistruotas Studijų, mokymo programų ir kvalifikacijų registre (išskyrus suaugusiųjų ugdymo programas), ar priešmokyklinio ugdymo programą. Socialinė parama neskiriama vaikams, kurie mokosi ir pagal bendrojo ugdymo, ir pagal profesinio mokymo programas, taip pat vaikams, kurie yra išlaikomi valstybės arba savivaldybės finansuojamose įstaigose, arba kuriems įstatymų nustatyta tvarka yra skiriama globos (rūpybos) išmoka.

Kokią socialinę paramą gali gauti mokiniai?

Yra dvi socialinės paramos mokiniams rūšys: nemokamas maitinimas ir parama mokinio reikmenims įsigyti.

Parama priklauso nuo gaunamų pajamų. Mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio: šiuo metu tai – 153 eurai. Taip pat Savivaldybės tarybos nustatytais atvejai, kai šeima atitinka bent vieną iš išvardytų sąlygų: tėvai (vienas iš tėvų) yra neįgalūs arba pensinio amžiaus; šeimoje yra sunkios ar vidutinės negalios, sunkia liga sergantis, sunkią traumą patyręs šeimos narys; šeimą yra ištikusi nelaimė (gaisras, stichinė nelaimė ir kt.); šeima yra netekusi maitintojo; šeimoje auga 3 ir daugiau vaikų iki 18 metų ( jeigu mokosi dieniniame skyriuje ir nedirba – iki 24 metų); šeimoje auga neįgalus vaikas iki 18 metų; mokinys auga nepilnoje šeimoje, nes vaikus augina vieniša motina (tėvas), tėvai yra išsituokę arba gyvena skyrium, vienas iš vaiko tėvų yra dingęs be žinios, pripažintas nežinia kur esančiu, atlieka bausmę, yra suimtas, ilgą laiką (ne mažiau kaip 1 mėnesį) gydomas ligoninėje, gyvena ilgalaikės socialinės globos įstaigoje; šeima teisės aktų nustatyta tvarka yra pripažinta socialinės rizikos šeima; kitais teisės aktų nustatytais atvejais. Atsižvelgiant į bendrai gyvenančių asmenų ar vieno gyvenančio asmens gyvenimo sąlygas, mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą, jeigu vidutinės pajamos vienam asmeniui yra mažesnės kaip 2 VRP dydžiai (204 eurai); į nemokamus pusryčius, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 0,5 VRP dydžio (51 euras) ir mokinys auga socialinės rizikos šeimoje.

Nemokamas maitinimas neskiriamas mokiniams, jei tėvai yra atleisti nuo mokesčio už vaikų maitinimą mokyklų bendrabučiuose.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-18 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.