Sudominti folkloru – jau nuo vaikystės

1
Daiva Adamkavičienė su Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos folkloro ansambliu „Saulutė“ repetuoja ir koncertuoja tik pirmus metus, tad vaikai dar neturi ir tautinių kostiumų.

Atokvėpis. Taip galėtų pavadinti laikotarpį vidurvasarį trijų folkloro kolektyvų vadovė Daiva Adamkavičienė, dar prieš atostogas skubėjusi su kolegomis aptarti rugsėjo mėnesį vyksiančios Pasvalio miesto šventės:

– Su miesto švente sutaps Liaudies kultūros centro inicijuojamas projektas „Šoka Lietuva“. Rugsėjo 19-ąją tą pačią valandą iš tiesų visa Lietuva, nuo vaikų iki senolių, šoks folklorinius šokius. Ši graži akcija bus įtraukta į Pasvalio šventės programą. Visi norintieji šoks miesto aikštėje.

O iš vakaro, rugsėjo 18-ąją, folkloro festivalio koncertas ir tautinių kostiumų pristatymas.

– Visų penkių Lietuvos regionų kostiumai atkeliaus iš Liaudies kultūros centro. Šis reginys, manau, turėtų daug ką sudominti, – svarsto Daiva.

Beje, atgaivinti gražią tradiciją ir minėti Tautinio drabužio dieną kartu su Valstybės švente sumanė taip pat Lietuvos liaudies kultūros centras. Jau pernai liepos 6-ąją per Dainų šventę ragino puoštis bent kostiumo detale. O šiemet pirmą kartą buvo rengiamos lietuvių tautinių drabužių varžytuvės. Į finalinio turo dalyvių vertinimo komisiją buvo įtrauktas ir mūsų kraštietis, poetas Vladas Braziūnas.

Dalyvių pristatyti kostiumai buvo vertinami, kaip jie atspindi istorinį laikotarpį, regioną, kokia jų audinių, rankdarbių, siuvinių kokybė, kaip drabužis dera su jį pristatančiais žmonėmis. Visa tai prisideda prie Etnografinių regionų metų minėjimo ir parodo, kokia didelė skirtingų kraštų rūbų įvairovė.

– Puoselėti liaudies kultūros jos buvo prislopintos. Taigi dabar dažniausiai jaunimas neša į šeimą šias tautos vertybes, o ne atvirkščiai, – pastebi folkloro kolektyvų vadovė Daiva Adamkavičienė. – Žinoma, pamatę savo vaikus dainuojančius, šokančius, pasipuošusius tautiniais kostiumais, tėvai paprastai palaiko ir tam pritaria.

Populiarus kas antrus metus vykstantis Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis“. Jo tikslas – skatinti jaunimą domėtis savo krašto tradicine kultūra, skleisti liaudies kūrybą, ugdyti jaunuosius folkloro atlikėjus – dainininkus, muzikantus, pasakotojus. Šiemet „Tramtatulio“ konkursas irgi buvo skiriamas Etnografinių regionų metams.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-16 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.