Deimantinė pora vėl pralėks arkliais – kaip prieš 60 metų

Nuotrauka iš 2015-07-04 08:08:20
Titkoniečiai Valerija ir Bronius Povilioniai kartu – jau šešiasdešimt metų.

„Atmink, neužmiršk, kad aš tave mylėjau!!!“ – prieš 65 metus, išvažiuodamas į armiją, titkonietis Bronius Povilionis ant savo fotografijos užrašė panelei Valerijai Juozapavičiūtei iš Žižmių kaimo.

Pietiniame Urale Bronius tarnavo daugiau nei pusketvirtų metų. Per tą laiką susikaupė visa šūsnis ilgiausių laiškų.

– Vėliau pamačiau, kad mano mama tais laiškais krosnį užkuria, – šiandien Valerija Juozapavičiūtė- Povilionienė lyg ir apgailestauja, jog jaunystės laiškų neišsaugojo.

Anuomet Valerija dirbo laiškininke, taigi pastebėjo, kad jos penkeriais metais vyresnis jaunikaitis parašo ir kitoms panelėms.

– Kaip man knietėjo tuos laiškus nušvilpti! Nors ir labai pavydėjau, bet buvau sąžininga ir laiškus vis tiek nunešdavau, kam jie skirti, – prisipažįsta 82-uosius įpusėjusi Valerija Povilionienė.

Šiandien titkoniečiai Valerija ir Bronius Povilioniai švenčia Deimantines vestuves. Savo santuoką po šešiasdešimties metų sutvirtins toje pačioje Vaškų Šv. Juozapo bažnyčioje. Kaip ir 1955-aisiais… Važiuojant tuoktis, rogių iena lūžo.

Auksines vestuves Valerija ir Bronius Povilioniai šventė Balsiuose, o Deimantines nutarė paminėti namuose. Kai vyriausioji dukra Danutė išsitaria, kad į bažnyčią teks važiuoti arkliais, mama atkerta:

– Ką, mes kokie ubagai, kad su ratais važiuotume? Negi mašinų nebėra?

– Ne vežimu, bet fajetonu, tokia karietaite, – paslaptį truputį atskleidžia dukra.

– Tada bus per šumnai, – mosteli Valerija Povilionienė ir prisiminė, kaip prieš šešiasdešimt metų į bažnyčią tuoktis važiavo arkliais kinkytomis rogėmis. – Iena lūžo, arkliai išsikinkė, tačiau kažkaip ją surišo.

Beje, Povilioniai tuokėsi žiemą, per Užgavėnes, buvo šalta ir labai daug sniego. Jaunųjų palydoje buvo piršliai ir dvi pajaunių poros.

– Ir muzikantai buvo, tik visi jau mirę. Vestuvės kuklios, sunkūs buvo laikai, prastai gyvenom, nieko neuždirbdavom, – prisimena Valerija Povilionienė, tačiau vestuvės vis tiek buvusios ir pas jaunąją, ir jaunojo pusėje, taigi ne taip jau ir prastai. – Bet kokios ten vaišės – šaltiena, kumpis, meduolis, alus… Nepalyginsi, kiek dabar visko yra, kiek šeimininkės pritaiso…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-04 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.