Naikinant kenkėjus, nevalia pakenkti bitėms

Ekrano nuotrauka iš 2015-07-02 13:12:12
Ūkininkai raginami nepamiršti svarbiausių pasėlių purškimo reikalavimų, kad bitininkams netektų liūdėti dėl tokių šiurpių vaizdų.

Pasvalyje lankęsis Valstybinės augalininkystės tarnybos Panevėžio regiono skyriaus specialistas Rimantas Rudminas minėjo, jog pastaruoju metu vienas aktualiausių klausimų ūkininkams ir bitininkams – žydinčių žemės ūkio augalų purškimas augalų apsaugos produktais. Šių produktų naudojimo tvarka nustatyta LR Žemės ūkio ministro 2014 m. gegužės 29 d. įsakymu patvirtintose Augalų apsaugos produktų įvežimo, vežimo, saugojimo, naudojimo, tiekimo rinkai taisyklėse. Ypač dėmesingai ūkininkams ir bitininkams reikėtų įsiskaityti į šių taisyklių 46, 47, 48, 49 punktus, kuriuose numatyti reikalavimai bičių laikytojams ir žemės naudotojams.

Būtina tiksli informacija

Žemdirbys, besirengiantis apdoroti žydinčius augalus profesionaliajam naudojimui skirtais augalų apsaugos produktais, privalo ne vėliau kaip prieš dvi kalendorines dienas apie numatomus purškimus pateikti informaciją Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS). Tą galima padaryti atėjus į seniūniją, kurioje žemdirbys deklaravo pasėlius, arba internetu, naudojantis elektroninės bankininkystės sistema. Šioje informacijoje fiziniai asmenys turi nurodyti savo vardą ir pavardę, juridiniai – įmonės pavadinimą, kontaktinio telefono numerį, planuojamo purškimo datą, laiką (pradžią ir pabaigą), vietą (kontrolinio žemės sklypo numerį, lauko numerį) – jei žemės ūkio naudmenos ar kitas plotas buvo deklaruotas, žemės sklypo, kito ploto tikslią vietą (savivaldybę, seniūniją, vietovę) – jei žemės ūkio naudmenos ar kitas plotas nebuvo deklaruoti. Taip pat reikia nurodyti ketinamų purkšti augalų pavadinimą ir augalų apsaugos produkto pavadinimą.

Pagal šią informaciją Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC) nedelsdamas (per dvi valandas) privalo suformuoti ir SMS žinute, el. paštu išsiųsti pranešimą bitininkams, kurie laiko bites 2,5 km atstumu nuo purškiamo žemės sklypo ribos. Pranešime nurodoma planuojamo purškimo data, laikas (pradžia ir pabaiga), vieta, augalų apsaugos priemonės pavadinimas, žemės naudotojo kontaktinio telefono numeris ir internetinė nuoroda apie numatomą purškimą.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-07-02 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.