Joga: kūno, sielos ir proto darnos siekimas

11406217_859352964134725_1617278248526875407_o
Meditacijos ir jogos mokytojas Svamis Jaataveda iš Indijos su kurso „Menas būti laimingu“ dalyviais.

– Po dviračių sporto patirtos traumos man reikėjo kelerių metų, kol pavyko atstatyti dėl užspausto nervo sutrikusį kvėpavimą. Viskas ir prasidėjo nuo kvėpavimo atstatymo paieškų, pirmiausia – nuo teorinių žinių. Taip išsiaiškinau, kad kvėpavimo technikos susijusios su meditacijomis, su proto ramybe, aiškumu, požiūrio į tuos pačius dalykus kaita. Mokomės kitaip pažvelgti į save, į bendravimą, nebelieka vidinio triukšmo. Iš tiesų darnos siekimas – tarsi savotiškas gyvenimo būdas, – aiškino pasvalietė Aušra Juzefovičienė, kaip ji nuo teisingo kvėpavimo paieškų priėjo iki dvasinio pobūdžio seminarų, gyvenimo meno kursų, kuriuos jau lankė maždaug prieš šešiolika metų.

– Paskui ir aš ryžausi išmokti… kvėpuoti. Taip ėjome vis gilyn, iki jogos – fizinio atsipalaidavimo ir proto ramybės pratimų, – prisiminė Artūras Juzefovičius, jau septintus metus nevalgantis mėsos, žuvies, kiaušinių, negeriantis kavos ir jokio alkoholio, nors prisipažįsta, kad anksčiau nebuvo nė dienos be mėsos.

Su Aušra ir Artūru Juzefovičiais jų fotostudijoje susitikome po Tarptautinės jogos dienos paminėjimo. Būtent šiemet birželio 21-ąją ji buvo minima pirmą kartą.

– Tarptautinę jogos dieną patvirtino Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja. Kadangi joga oficialiai pripažinta pasaulyje, tai nebekils pagunda mus vadinti sektantais, – sako Aušra. – Juk šį siūlymą parėmė net 177 šalys, tarp jų ir Lietuva.

Beje, iš senovės indų išminties šaltinių kadaise sėmėsi ir lietuvių filosofas Vydūnas. Mūsų kraštietis keliautojas ir mokslininkas Antanas Poška taip pat aktyviai puoselėjo lietuvių ir senovės indų bendrystės idėją.

Indijos, iš kurios ir kilusi joga, premjeras Narendra Modi pernai rugsėjį pasiūlė pasaulinei bendruomenei patvirtinti Tarptautinę jogos dieną, taip kalbėdamas:

– Joga yra neįkainojama senovės Indijos tradicijų dovana. Tai – kūno ir proto, minčių ir veiksmų, suvaržymų ir pasitenkinimo jausmo vieningumas, gamtos ir žmogaus harmonija bei vientisas požiūris į sveikatą ir gerovę. Joga nėra tik pratimai. Tai ir būdas atrasti vieningumo jausmą su savimi, pasauliu, savo prigimtimi. Taigi joga suteikia harmonijos visose gyvenimo srityse, užkirsdama kelią daugeliui ligų bei susirgimų. Viena jos paskirčių – suteikti žmonėms žinių bei technikų, kurios leistų gyventi be streso ir įtampos. Visuomenė be smurto, sveikas kūnas, ramus protas, nesuvaržytas intelektas, atmintis be traumų ir siela be skausmo – toks kiekvieno žmogaus prigimtinis siekis.

Joga sukuria labai draugišką nusiteikimą ir malonią atmosferą, ji pakelia žmogaus vibracijas. Mūsų buvimas, vibracijos pasako žymiai daugiau nei žodžiai.

Lietuvoje Tarptautinė jogos diena buvo minima trylikoje miestų – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Varėnoje, Tauragėje, Marijampolėje, Utenoje, Biržuose, Visagine, Nidoje ir Pasvalyje. Vidurdienį buvo siekiama rekordo ir atliekamas jogos pratimas „Medis“, daromi kiti pratimai.

– Pasvalyje atsiranda vis daugiau jogos entuziastų, kuriems ši fizinio aktyvumo forma labai patinka ir tinka. Juk tai puikus kūno bei sielos harmonizacijos menas ir procesas, – pastebi mūsų rajono Visuomenės sveikatos biuro specialistai. – Pavyzdžiui, šiemet vasario ir kovo mėnesį vyko 31 jogos treniruotė Pumpėnuose ir Pasvalyje. Šias treniruotes organizavo Visuomenės sveikatos biuras. Treniruotėse „Jogos pradžiamokslis“ apsilankė net 484 dalyviai. Taigi ir Tarptautinė jogos diena negalėjo būti nepaminėta.

Mūsų mieste šią dieną atvyko daugiau nei trisdešimt entuziastų – nuo vaikų iki garbaus amžiaus senolių. Pradžioje Jogos dieną ketinta minėti pačiame miesto centre, tačiau lietingas oras pakeitė planus ir renginys vyko Pasvalio specialiosios mokyklos sporto salėje. Visi dalyviai pasipuošė specialiomis apyrankėmis.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-27 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.