Skola ne žaizda – neužgyja

money-515820_640

Šiemet, balandžio pabaigoje buvo išsiųsti 129 registruoti laiškai Pasvalio rajono gyventojams, kurie už atlieką tvarkymą yra skolingi daugiau kaip 50 eurų skoningiems už atliekų tvarkymą. Kovo 31 dieną vien tik šie asmenys UAB,,Pasvalio gerovė“ iš viso buvo skolingi 11773 Eur. Nors skolininkai buvo informuoti, kad tai paskutinis įspėjimas prieš kreipiantis į teismą, tačiau tik 27 asmenys suskubo visiškai atsiskaityti, o dar 26 skolininkai pradėjo dalinį atsiskaitymą, keletas paskambino, prašydami dar palaukti. Birželio 10 dieną tik 20 proc. sumažėjo įsiskolinimas. Iš 11773 liko nesumokėta 9394 eurų, nors atsiskaitymo terminas buvo nurodytas iki šių metų gegužės 30 dienos.

Liepos mėnesį bus rašomos naujos sąskaitos už 2015 metų antrą ketvirtį, pridedant nesumokėtą skolą. Neapmokėtos sąskaitos didėja. Nuo priskaičiuos sumos kas mėnesį privalome sumokėti PVM, sąvartyno mokestį, o pajamų už nuolat teikiamą atliekų tvarkymo paslaugą sulaukiame ne iš visų.

76 asmenys iš 129 net nesureagavo į perspėjimus, nepaskambino ir mokėti nepradėjo. Deja, bet geranoriškumo jau nebesitikime – būsime priversti kreiptis į teismą dėl skolos išieškojimo. Yra skolininkų, nemokėjusių už atliekų tvarkymą ne vienus metus, išauginusių skolą iki 200 ar 220 Eurų. Yra išvykusių ar net mirusių, bet tame pačiame bute, name ar kaime gyvena artimieji, gauna laiškus, sąskaitas ir nekreipia dėmesio. Tenka priminti seną tiesą, kad skola ne žaizda – neužgyja ir nedingsta, teismo keliu bus išieškota.

Štai Krinčine gyvenęs pilietis, kurio vardu buvo sutartis, išvykdamas į užsienį paliko 222,1 eurų skolą. Bet liko šeima, kuri toliau naudojasi atliekų tvarkymo paslauga, nemoka nei skolos, nei mokesčio už dabar jau jiems teikiamas paslaugas. Kita krinčinietė, gyvenusi Žvirgždės gatvėje, liko skolinga 207,67 euro. Išsiaiškinome, kad moteris jau mirusi. Tačiau gyvena artimieji, gauna sąskaitas ir laiškus su paraginimais, bet nemato reikalo nei skolos sumokėti, nei sutartį perrašyti. Šiukšlės vežamos, paslauga teikiama, bet už ją niekas nemoka.

Yra pakeitusių pavardes moterų, nemoka skolos, nes pavardė sąskaitoj nebe ta, arba jau gyvena kitu adresu. Tačiau primename, kad pačių gyventojų pareiga laiku pranešti visus pasikeitimus. Taip galėtume išvengti daugybės nesusipratimų. Vaškų, Pumpėnų, Daujėnų, Krinčino, Joniškėlio, Pasvalio apylinkių, beveik visose seniūnijose yra skolininkų, kurie liepos mėnesį sulauks pranešimų iš teismo. O tai tik padidins išlaidas. To labai nesinorėtų, tačiau geranoriškai susitarti jau nebesitikim, nes net į skolų išieškojimo tarnybos laiškus ne visi sureaguoja. Tačiau įstatymų privalu laikytis visiems.

Arvydas ANTANAVIČIUS

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-23 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.