Prisiminimai apie režisierių pynėsi su judesio spektakliu

7
Judesio virtuozas Virgilijus Bortkevičius – Pasvalio scenoje.

 

Pasvalio kultūros centro salėje dideliame ekrane šviesaus atminimo režisierius Gintaras Kutkauskas skaito eiles. Paprastai, jaudinančiai, suvirpinant sielos gelmes.

Prieš akis – jo nuostabiai kuriama nuotaika su Lavėnų pensionato aktoriais, su kuriais Gintaras tarp senovinio drėbto molio tvarto liekanų buvo sugalvojęs suburti Kūtės teatrą.

Ekrane keičiasi filmuoti vaizdai iš paskutinio Gintaro režisuoto spektaklio „meilė. mano. gyvenimas“ apie įžymųjį danų rašytoją Hansą Christianą Anderseną. Ištraukose iš šio spektaklio repeticijų atsiskleidžia Gintaro kūrybinio darbo užkulisiai su profesionaliais pantomimos aktoriais Aleksandru Mažonu, Virgilijumi Bortkevičiumi, balerina Karolina Kropa.

Ir vėl mintyse skamba Gintaro žodžiai jo paskutinio spektaklio išvakarėse:

– Šis spektaklis – mano juoda avantiūra. Pirmiausia kūrybinė avantiūra. Repetuojam po dešimt– dvylika valandų per dieną. Labai daug laiko sugaišom diskusijoms, ginčams, kokį spektaklio stilių pasirinkti, kaip jis turi atrodyti – drama, baletas, pantomima?

Anderseno asmenybė – įdomi, keista, ypatinga. O konfliktiška asmenybė visada labai traukia… Viskas dar gyva, nors Gintaras amžinybėn išėjo beveik prieš pustrečių metų. Tačiau bendraminčiai Pasvalyje sėkmingai tęsia jo sumanytą teatro festivalio „Senasis tiltas“ ir Joninių šventės tradiciją. Ir šiemet pirmasis renginys vėl prasmingai susipynė su Gintaro Kutkausko asmenybe. – Mes labai norėjome šį vakarą dar kartą parodyti nuostabų paskutinį Gintaro režisuotą spektaklį „meilė. mano. gyvenimas“, tačiau paaiškėjo, kad ne taip paprasta surinkti aktorius. Vienas – Klaipėdoje, kita – Švedijoje. Bet su mumis pantomimos aktorius Virgis Bortkevičius ir spektaklio libreto autorė Rasa Skripkiūnaitė, – Pasvalio kultūros centro scenoje svečius pristatė režisierė Ramunė Uždavinienė.

– Liūdna čia sugrįžti be sielos draugo Gintaro, – jaudindamasi prisipažino Rasa Skripkiūnaitė. – Tas intuityvus mūsų susitikimas buvo tarsi stebuklas. Kelerius metus ieškojau režisieriaus, kuris sugebėtų pastatyti spektaklį apie rašytoją Anderseną. Kol pantomimos aktorius Virgilijus Bortkevičius pasakė pažįstantis tokį režisierių Pasvalyje: jis tikrai tai sugebės.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-23 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.