Pasvaliečio lenktynininko gyvenimas – tarp Lietuvos ir Belgijos

1 (2)
Dovydas su motociklu nesiskiria nuo trejų metų.

 

Šešiolikmečiui pasvaliečiui Dovydui Karkai iš ryto ateiti į susitikimą – vieni niekai. Jeigu per atostogas dažną jaunuolį taip anksti sunku išversti iš lovos, Dovydui tai kelia tik šypseną:

– Aš jau po treniruotės ir pusryčių. Šiandien irklavau baidarę Lėvens upėje. O dvyliktą valandą iš Pakruojo atvažiuos treneris Linas Šiaučiūnas ir šį kartą pasirinkome treniruotis motociklais Latvijoje, Stelpe trasoje.

Dovydas nuo trejų metų užsiima netradicine sporto šaka – motociklų krosu, dalyvauja daugybėje varžybų ir turi svarių pasiekimų.

Kadangi Dovydas daug laiko praleidžia užsienyje, gyvena tarp Belgijos ir Lietuvos, mokykloje jis paprastai atsiskaito asmeniškai, pasitaiko, kad per savaitę tenka parašyti net dešimt kontrolinių. Tačiau Dovydas pernai Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje aštuonias klases baigė puikiai, turėdamas 9,4 balo vidurkį. Šiemet Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje mokslo pasiekimai kiek kuklesni.

Neseniai išleistoje autobiografinių apybraižų knygoje „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“ tarp gabiausių šalies 569 mokinių pateko ir pasvalietis Dovydas Karka, vienintelis iš mūsų rajono.

Treniruojasi beveik kasdien

Karka
Šešiolikmetis Pasvalio gimnazistas Dovydas Karka daug laiko praleidžia treniruotėse ir varžybose užsienyje, tačiau stengiasi neapleisti ir mokslo.

Dovydas iki ausų pasinėręs į sportą. Per savaitę keturias penkias dienas treniruojasi motociklais arba mina dviratį, irkluoja, bėgioja. Kartais būna kokia diena be treniruočių, tačiau dažniausiai tuomet ruošiasi varžyboms ar tvarkosi po jų.

Prieš porą savaičių Dovydas grįžo iš Belgijos, kur praleidžia daug laiko, net yra išnuomoti apartamentai Lommel mieste, netoli Olandijos.

– Lietuvoje motociklų krosas nėra labai populiarus, bet Belgija – motokroso širdis. Ten puikios sąlygos treniruotis, – sako Dovydas.

Jis dalyvauja Europos čempionate, kurio etapai vyko Prancūzijoje, Italijoje, Anglijoje, Olandijoje, Belgijoje. Ir visa tai nuo kovo iki birželio pradžios. O rugpjūčio pradžioje vėl vyks čempionato etapas Belgijoje, to paties mėnesio pabaigoje – Olandijoje. Šį savaitgalį Dovydas dar dalyvaus Pakruojyje Lietuvos motociklų kroso čempionate. Pirmadienį išvyksta į Belgiją, ko gero, visai vasarai. Jau ruošiasi varžyboms Vokietijoje.

Atrodo, kad šešiolikmetis visą Europą išmaišęs skersai išilgai ir daugiau laiko praleidžia užsienyje nei Lietuvoje.

– Vasarą tikrai daugiau užsienyje, ir pavasarį dažnai būnu išvykęs. Belgijoje gyvenu su mechaniku, kurie keičiasi. Kartais atvažiuoja tėtis, o mama su broliu – Pasvalyje. Dabar gal ir jie atskris, taip pat aplankys Olandijoje gyvenančius giminaičius, – svarsto vaikinas.

Be daugybės Vakarų Europos šalių, jam dar yra tekę būti Rusijoje.

– Devynerių metų dalyvavau varžybose, tačiau buvau mažas ir nedaug ką prisimenu, – prisipažįsta Dovydas.

Varžybose dalyvauja nuo ketverių metų

Dovydas nelabai prisimena, kaip pirmą kartą atsisėdo ant motociklo, nes jau ketverių metų Rokiškyje dalyvavo motokroso varžybose:

– Šiek tiek anksčiau pradėjau vaikščioti, bet važiuoti motociklu ir dviračiu išmokau kartu. Motociklai buvo mano tėčio hobis, nors dabar jis nebevažinėja. Ir taip dėl manęs daug rūpesčių. Taigi tėtis buvo iniciatorius, o man šis sportas patiko. Gal tik pradžioje reikėjo didesnio paskatinimo.

Dabar Dovydas pats azartiškai siekia motociklų kroso aukštumų. Pripažįsta, kad tai brangus malonumas, ir pagrindinis rėmėjas yra tėtis. Jis – ūkininkas.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-18 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.