Krapų auginimas

krapai

Krapai yra vienmečiai skėtinių šeimos žoliniai augalai. Užauga iki 40–120 centimetrų aukščio, yra kultūrinė, nereikli prieskoninė daržovė. Dažnai daržuose užauga nesėjami, iš nukritusių pernykščių sėklų. Daržą apleidus, gana greitai išnyksta. Vienas iš populiariausių prieskoninių augalų, kartais naudojamas kaip vaistinis. Krapų sėklose yra iki 4 procentų eterinio aliejaus daugiausia susidedančio iš d-karvono ir dilapiolio, taip pat iki 20 procentų riebalų.

Krapų auginimas

Daugiausia krapai auginami dėl kvapių plunksniškų šviežių lapelių. Jų poreikis yra labai didelis, todėl tai gali būti ir puiki pramoninės žemdirbystės kultūra. Mėgsta saulėtas vietas, purų, vandeniui ir orui laidų ir drėgną dirvožemį. Geriausiai tinka priesmėliai arba priemoliai, krapams patinka augti ten kur buvo auginami kopūstai ir agurkai. Prieš sėją galima įterpti 200– 300 kg/ha amonio salietros, 100–150 kg superfosfato, 100–150 kg kalio chlorido.

Sėklas prieš sėją verta kelias dienas pabrinkinti. Krapų sėklos daigios tik 2 metus, sėjai reikėtų naudoti tik pirmametę sėklą. jos sudygsta per 10–15 dienų, šaltoje dirvoje dygimas gali pailgėti iki mėnesio. Lengvesnėse dirvose sėklos reikia 70–80 kg/ha (7–8 g/kv. m), sunkesnėse 40–60 kg/ha (45 g/kv. m). Sėjama į 1,5 centimetro gylį. Sėjant žaliajai masei tarp eilučių paliekami 15–20 centimetrų tarpai, auginant sėkloms tarpai tarp eilių – 30 centimetrų. Sėjama tankiai, išdygus ir susidarius lapų rozetei, retinami. Krapai geriausiai jausis ir krūmysis bei augins žaliąją masę, kai atstumas tarp augalų bus apie 15 centimetrų, krūminių veislių atstumas tarp augalų – 15–20 centimetrų. Šiltnamiuose auginant, ankstyviems žalumynams rentabiliausias yra ištisinis užsėjimas, paliekant praėjimą.

Sėjama tik po įšalo, balandžio mėnesį, išaugę daigai nedidelių šalnų nebijo. Pats optimaliausias sėjos laikotarpis – pirmasis gegužės dešimtadienis, tada dirvoje pakanka taip svarbios krapams drėgmės ir yra optimali temperatūra. Šiuo laikotarpiu pasėtų krapų derlius pats didžiausias, gali siekti 35 t/ha. Geras derlius laikomas 20– 25 t/ha. Norint nuolat skinti žalius lapelius sėjama kas 7–4 dienas. Sėjama iki birželio vidurio arba ir dar vėliau, jei vasara lietingesnė, taip pat galima vėl sėti nuo rugpjūčio antros pusės iki rugsėjo vidurio. Auginimo laikotarpiu krapams didelės priežiūros nereikia, užtenka 2–3 palaistymų, galima papildomai patręšti azoto trąšomis, reiktų purenti tarpueilius, šalinti piktžoles.

Vasarą ima sparčiai auginti stiebą ir žiedynus, mažėja žalioji lapelių masė. Galima užsiauginti krapų ir vazonėliuose. Sėjami į jiems patinkančią purią ir drėgną žemę, laikomi 10–15 laipsnių temperatūroje. Išdygusius svarbu papildomai apšviesti. Auginti galima kambario temperatūroje, optimali 15–20.

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-18 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.