Neišgirsti prašymai sugulė į Rezoliuciją

Lietuvos ūkininkų sąjunga gegužės pabaigoje įvykusiame savo suvažiavime priėmė griežtą ir ilgą, beveik dešimties puslapių rezoliuciją. Anot LŪS Pasvalio skyriaus pirmininko Vilhelmino Janušonio, tokio dokumento prireikė todėl, kad nei Žemės ūkio ministerija, nei šalies Vyriausybė nereagavo į ankstesnius daugkartinius ūkininkų pasiūlymus bei pastabas dėl Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos įgyvendinimo taisyklių bei kitų žemdirbiams labai aktualių dalykų. Nepavykus susitarti su Žemės ūkio ministerija, kurios vadovė savo įsakymais tvirtina KPP atskirų veiklos sričių taisykles, ūkininkus vienijanti organizacija savo įžvalgas ir nuogąstavimus išsakė Seimo kaimo reikalų komitetui, kreipėsi į visus Seimo narius, Ministrą Pirmininką, tačiau kol kas gerų žinių nesulaukė.

Reikalauja svarstyti iš naujo

Ypač ūkininkams neramu dėl to, kad Kaimo plėtros programos veiklos srities „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ įgyvendinimo taisyklės sudaro prielaidas paramai nutekėti į itin stambius ar išsibarstyti po labai smulkius ūkius. O vidutiniai ūkiai, sukuriantys daugiausia bendrojo vidaus produkto, gali likti visai be paramos. Minėtose taisyklėse vienam ūkiui numatyta maksimali paramos suma – 400 tūkst. eurų. Ūkininkų nuomone, tokia suma yra per didelė, nes prioritetinėmis žemės ūkio šakomis paskelbus gyvulininkystę, sodininkystę, uogininkystę ir daržininkystę, javų augintojai į paramą geriausiu atveju galėtų pretenduoti tik tada, jei nebūtų surinkta pakankamai paraiškų iš tų ūkių, kurių veikla įvardinta kaip prioritetinė.

Rezoliucijoje taip pat nuogąstaujama, kad parama neproporcingai gali būti paskirstyta tarp ūkių nenašiose ir derlingose žemėse, tarp ekologinių ir neekologinių ūkių. Ūkininkai reikalauja persvarstyti investicinės paramos skirstymo taisykles ir maksimalią paramos sumą vienam ūkiui per vieną šaukimą sumažinti iki 200 tūkst. eurų, paliekant galimybę gauti iki 400 tūkst. eurų per visą 2014–2020 metų laikotarpį.

Paraiškos pagal priemonę „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ renkamos nuo gegužės 4 iki birželio 30 dienos. Šiame etape bus išdalinta 150 mln. eurų. Apie 29 mln. eurų atiteks dar pernai gruodį paraiškas teikusiems sodininkystės, daržininkystės ir uogininkystės ūkiams. Taigi, jau netrukus investicinės paramos, skirtos žemės ūkio valdoms modernizuoti, suma sumažės beveik 180-čia mln. eurų. 2014–2020 metų laikotarpiui numatyta visa šios paramos suma yra 423 mln. eurų. Tad, kitiems penkeriems metams liks tik kiek daugiau negu pusė visam laikotarpiui skirtų lėšų.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-06-09 „Darbe“

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.