Griūvanti tvora ir „Dvylikos kėdžių“ reklamos

IMG_0700
Savo paslaugas ir prekes verslininkai reklamuoja kaip sugeba.

 

Taisyklės yra, bet…

Idėją seniūnams kartu su specialistais pasivaikščioti „juodais“ miestelių ir kaimų maršrutais prieš keletą metų pasiūlė Seimo narys Antanas Matulas. Apie tokias išvykas bei jų rezultatus informuodavome ir „Darbo“ skaitytojus. Paprastai jų datas žinodavome iš anksto. Balandžio 30-osios rytą sulaukėme mero pavaduotojo Povilo Balčiūno netikėto skambučio. Vicemeras pakvietė žurnalistą prisijungti prie surinktos Savivaldybės tarnautojų komandos ir pėsčiomis praeiti kai kuriomis Pasvalio gatvėmis. Savivaldybės rūmų kieme laukė administracijos direktorius Rimantas Užuotas, seniūnas Petras Drevinskas, Teritorijų ir ūkio plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Laima Bernatavičienė, apželdinimo specialistė Joana Grincevičienė, statybų inžinierius Andrius Kasparavičius, vyriausiasis architektas Kęstutis Klivečka ir UAB „Pasvalio butų ūkis“ laikinasis vadovas Marius Trinkūnas

„Manau, kad svarbiausias mūsų pasivaikščiojimo tikslas – atkreipti dėmesį į tas Pasvalio vietas, kurios, švelniai tariant, nepuošia miesto – išsiklaipiusius, aptrupėjusius šaligatvius, praeiviams trukdančias neapkarpytas gyvatvores, nusilupusius namų fasadus, apgriuvusias tvoras. Po reido seniūnas kartu su gatvių komitetų pirmininkais galės šias problemas ne tik aptarti, bet ir pagalvoti, ką daryti, kad jų neliktų“, – kalbėjo reido organizatorius, mero pavaduotojas P. Balčiūnas. Vicemeras paaiškino, kad tiek seniūno, tiek rajono vadovų bei specialistų tikslas bendras – stengtis, kad miesto veide būtų kuo mažiau jį bjaurojančių piktžaizdžių. Tik išėjus iš Savivaldybės rūmų kiemo į Palėvenės gatvę, atkreipėme dėmesį į tiesiai ant šaligatvio pūpsančią komposto krūvą. „Šiukšles išvežame seniūnijos transportu. Pastaruoju metu paprasčiausiai nebespėjome jų vežti, nes remontavome vieną traktorių, kuriam baigėsi techninės apžiūros terminas. Atsiranda ir tokių gudruolių, kurie įsivaizduoja, kad visas pro tvorą išmestas šiukšles privalo susirinkti valdžia. Liūdniausia, kad piktavaliai šiukšles supila būtent tose vietose, kur pastatome lenteles su atitinkamu užrašu“, – kalbėjo seniūnas P. Drevinskas. Palėvenės ir kitų gatvių estetinį vaizdą gadina ne tik vienoje ar kitoje vietoje išdygusios krūvos šiukšlių, bet ir seniai dažus matę medinių namų fasadai, į šaligatvius šakas tiesiančios gyvatvorės.

 

IMG_0729-001
Miesto centre buvusio viešojo tualeto nauja „paskirtis“.

 

J. Grincevičienė priminė, kad prieš devynerius metus Savivaldybės tarybos patvirtintos „Pasvalio rajono miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklės“ įpareigoja pastatų savininkus ar nuomininkus tvarkyti, dažyti ir prižiūrėti namų fasadus, tvoras, genėti ir karpyti augančius želdinius, kad jie netrukdytų praeiviams. „Štai šiame name gyvena neįgali moteris, o jos sūnus girtauja. Jam visiškai nusispjauti, kaip atrodo aplinka. O šio namo savininkai gyvena kitur. Šiukšles išvežame, tačiau apgriuvusių privačių statinių negalime liesti. Nėra lengva surasti kai kurių apleistų valdų savininkus“, – toliau aiškino seniūnas P. Drevinskas, kuomet komisijos žvilgsnis užkliūdavo už seniai šluotos nemačiusių kiemų ar nekarpytų gyvatvorių. Vicemero P. Balčiūno nuomone, savininkus, nereaguojančius į raštiškus priminimus tvarkytis, reikėtų bausti pagal atitinkamus Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnius. Atkreipėme dėmesį iš pirmo žvilgsnio į smulkmeną, kuri gali bent kada tapti rimtos traumos priežastimi. Ant kai kurių prie gatvės esančių namų išsikišę vėliavų laikikliai neatidiems praeiviams gali ir ausį nuplėšti. Per televiziją ne kartą rodyti reportažai apie didžiuosiuose šalies miestuose avarinės būklės daugiabučių namų balkonus. Tokios pat bėdos pavyzdžių yra Pasvalyje. Maršrutu, kuriuo ėjome praėjusį penktadienį, ypač bauginančiai atrodo Vilniaus g. 6 daugiabučio namo balkonas. Aptrupėjusios jo dalys bent kada gali vožtelėti praeiviams per galvas. Namą administruoja Pasvalio butų ūkis, tad laikinasis vadovas M. Trinkūnas savo bloknote balkono remontą pasižymėjo neatidėliotinų darbų sąraše. Jis priminė, kad Stoties gatvėje pora aptrupėjusių balkonų jau suremontuota.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-05-09 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Labai įdomus laisvalaikio pasiskaitymas. Tiesa, ne ką tesupratau, gal tik apie tas kėdes kiek aiškėliau! Nuo jų ir pradėsiu.
    Leiba Fainzilbergas ( tikro odesietiško žydiško humoro šaknis) ir E. Katajevas „Dvylika kėdžių“ parašė per NEP’o saulėlydį (primiršusiems, kas tas NEP’as, prašome į Google), tačiau nemažai to meto aktualijų kaip du vandens lašai yra panašios į dabartines. Nors, suprantama, tais laikais gubernijose nebuvo nei savivaldybių, nei vyriausiųjų architektų, nei vyriausiųjų ir mažiau „vyresnių“ specialisčių… Todėl reklamas žmoneliai paišė kaip kas nori ir kaip kas moka. Bet šiandien?!? Todėl ir nesuprantu, kaip prisiveisusi tokia armada valdininkų nesužiūri nedidelio miestelio? Matai, aniems reikia atskiro pakvietimo, „idėjos“, kurią pasiūlė ne bet kas, o „pats“ seimūnas!! Galva braška: kažkas turi pasufleruoti, kad valdininko priedermė – dorai atlikti tiesioginę darbo kodekso pareigą! Jau nebebraška, o stačiai sprogsta: miesto centre – „niekieno“ tvora?!? O tempora o mores!
    Ne mano valiai ir galiai auklėti šiuolaikinius valdžiažmogius, ale kai ką pasakysiu: išsiaiškinti, ką mąsto, kuo ir kaip gyvena paprasti žmonės „idėją pasiūlė“ kažkuris iš Liudvikų (buvo tokie Prancūzijoje…). Norit šviežesnių pavyzdžių? Ne taip seniai vienas doras vieno didelio Lietuvos miesto tikras šeimininkas (tuomečio vykdomojo komiteto pirmininkas = dabartinis meras) kone kas rytą aplėkdavo miesto jautriausias vietas ir, pamatęs „griūvančią tvorą“, kaip mat „ant kilimėlio“ išsikviesdavo „direktorius“ ir „vyriausiasias“! Sako, „mačydavo“, nereikėjo „idėjų“ ant sidabrinio „spotkelio“ siūlyti… Ir dar: tas pirmininkas labai nemėgo pozuoti fotografams, nebuvo tam ir laiko, tiesiog žmogus dirbo savo darbą…
    Pamįslynau: jeigu dabartiniai „pirmininkai“ nustotų dalyvauti „grožio konkursuose“, gal ir tos griūvančios tvoros beigi „Dvylikos kėdžių“ reklamos miesteliuose išnyktų?..
    Beje, apie tą žinomą knygą ir jos ekranizacijas. Ten tiek šaunių minčių, tapusių aforizmais, kad beskaitant ar bežiūrint, pilvas suskausta iš juoko! Pabaigai porą tokių: „Kapitališkai suremontuosime įgriuvą, kad visiškai neįgriūtų“; „Kantrybės! Užsienis mums padės“.
    P. S. p. S. Kanišauskui. Tas minėtas kūrybinis tandemas parašė irgi neprastą kygą: „Aukso veršis“. Kitame savo rašinėlyje, prašom, pacituokite ką nors iš jos… Bus netgi įdomiau ir aktualiau!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.