Pirmiausia pažvelgiam į žmogaus akis

DSC_8212
Pasvalio krašto „deimančiukų“ rinkimuose „Metų mediko 2014“ titulą pelniusi gyd. Rasa Bimbienė nuolat spinduliuoja gerumu sušildytą šypseną.

 

– Mano vaikystės ir jaunystės geroji dvasia buvo močiutė, mamytės mama, turėjusi didžiulę įtaką mano požiūriui į gyvenimą, amžinąsias vertybes. Dabar, kai pas mane ateina vyresnio amžiaus pacientas, visada jame ieškau savo močiutės būdo bruožų, todėl visi šie žmonės man itin mieli. O patys žaviausi pacientai yra vaikai – smalsūs, nuoširdūs, atviri. Tik reikia mokėti užkariauti jų pasitikėjimą, – sako akių ligų gydytoja Rasa Bimbienė, Pasvalio krašto „deimančiukų“ rinkimuose pelniusi „Metų mediko 2014“ titulą.

Planuose „Misija Sibiras“

Kilusi iš nedidelio Gruzdžių miestelio Šiaulių rajone, šiandien su šeima gyvenanti Biržuose, gydytoja Rasa Bimbienė darbuojasi Pasvalyje – saugo mūsų krašto žmonių akių šviesą. Troškimas tapti gydytoja ją lydėjo nuo mažų dienų, nors giminėje šios profesijos žmonių nebūta. – Iš pradžių svajojau, kad būsiu vaikų gydytoja. Bet gerokai vėliau, jau studijų metais, susižavėjau oftalmologija. Juk akys bene paslaptingiausia, o kartu – pati išraiškingiausia žmogaus kūno dalis. Akyse atsispindi meilė, pyktis, džiaugsmas, nusivylimas, gerumas, liūdesys… Sutikę nepažįstamą žmogų daugelis pirmiausia pažvelgiame į jo akis, – mūsų pašnekovė pastebi, jog akys dar vadinamos ir sielos veidrodžiu. Studijuodama Kauno medicinos universitete Rasa ištekėjo už būsimo gydytojo ginekologo Petro Bimbos. Iš Biržų kilęs vyriškis jau tada buvo apsisprendęs sugrįžti dirbti į savo gimtinę. – Tame pat krašte pradėjau dairytis darbo ir aš. Dar prieš rezidentūrą užsukau į Pasvalio ligoninę, kuriai tuomet vadovavo Antanas Matulas, dabar jau kelias kadencijas sėkmingai dirbantis Seime. Kai paklausiau, kokios specialybės gydytojų Pasvalio ligoninei labiausiai reikia, išgirdau, jog akių. Supratau, jog pats likimas veda mane už rankos ir mano noras tapti akių ligų gydytoja nėra atsitiktinis. Kai baigiau studijas, į darbą Pasvalio ligoninėje mane priėmė po pirmosios kadencijos Seime jai vadovauti ką tik grįžęs tas pats Antanas Matulas, – savo darbo pradžią prisimena mūsų pašnekovė.

Gimtajame Rasos Bimbienės miestelyje Gruzdžiuose gimė ir rašytojas Marius Katiliškis, kurio vardu pavadinta Pasvalio viešoji biblioteka. Tikroji rašytojo pavardė – Albinas Marius Vaitkus, o Rasa – buvusi Vaitkutė. Moteris santūriai prasitaria, jog su garsiu rašytoju ją sieja tolimos giminystės šaknys.

– Mano senelius su dviem dukromis – tuomet šešiolikmete būsima mano mama ir jaunesne jos sese – 1948 metais ištrėmė į Sibirą, nes trys mamos broliai buvo partizanai. Visi jie žuvo pačioje kovų už Lietuvos laisvę pradžioje – 1945-aisiais. Tremtyje mama susipažino su tėčiu. Ten jie ir susituokė, ten gimė du mano broliai. Vienas jų, deja, sulaukęs vos ketverių metukų, išėjo Amžinybėn. Kuo toliau, tuo labiau stiprėja mano noras patekti į kasmet organizuojamą ekspediciją „Misija Sibiras“. Nors į šias ekspedicijas dažniausiai važiuoja jauni žmonės, studentai, vis dėlto tikiuosi, kad savo svajonę man pavyks įgyvendinti, – slaptą troškimą atskleidžia mūsų pašnekovė.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-04-23 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Džiaugiuosi, daktare, Jūsų gyvenimo sėkme, maloniai dūšią sušildo Jūsų meilė ir atsidavimas ligoniams! Dar kartą ačiū Jums (jei, suprantama, perskaitysit šias eilutes) už tai, kad šiandien ( b e a k i n i ų !) galiu skaityti pasakojimą apie Jus ir Jūsų nuostabią šeimą.
    P. S. Tekstą ir nuotraukas atspausdinsiu ir būtinai parodysiu Jūsų rezidentūros vadovei gyd. Aušrai B. (nemanau, kad ši gydytoja skaito Pasvalio rajono laikraštį, tačiau neabejoju, jog Jūsų gražiais darbais ji tikrai pasidžiaugs).
    P. P. S. Vienintelis dalykas, prie kurio norisi nepiktai seniokiškai „prikibti“ – dukrytės Barboros pirmos Komunijos šventės apdarėliai. Nesupykit, tačiau jaučiu kažkokį disonansą tarp jų ir „Sibiro misijos“…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.