Ūkininkai prašo atsižvelgti ir į jų nuomonę

Viso ekrano užfiksavimas 2015.04.02 083608

Dėl Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonių administravimo taisyklių, kurios tarp žemdirbių kelia nemažai aistrų, Lietuvos ūkininkų sąjunga su pastabomis ir pasiūlymais kreipėsi į Seimo Kaimo reikalų komitetą. Kreipimesi ūkininkai išdėstė savo nuomonę bei ją grindžiančius argumentus ir prašo į visa tai atsižvelgti.

Tarp privilegijuotų – žieminiai šiltnamiai

Paramos, teikiamos pagal naujojo finansinio laikotarpio programą, administravimo taisyklėse viena iš naujovių yra tai, kad keičiasi projektų atrankos kriterijai. Projektai bus vertinami taikant 100 balų sistemą ir pirmumas suteikiamas paraiškai, surinkusiai didesnį balų skaičių. O jei projektas nesurinks nustatytos minimalios balų sumos, jis nebus finansuojamas. Todėl kiekvienas, projektą rengiantis ūkininkas nuo šiol privalės įsigilinti ne tik į tinkamumo, bet ir į atrankos kriterijus bei pasiskaičiuoti, ar jis gali surinkti reikiamą balų sumą. Dar viena naujovė – ūkio produkcijos standartinės vertės nustatymas. Produkcijos standartinė vertė – tai vidutinė produkcijos rūšies vieneto vertė, apskaičiuojama remiantis vidutiniais augalų derlingumo, gyvūnų produktyvumo bei jų supirkimo kainų duomenimis. Tarkime, 4 tūkst. eurų dydžio standartinę vertę sudarytų 6 ha kviečių arba 0,6 ha daržovių, arba trys melžiamos karvės, arba septynios paršavedės. Prioritetiniai priemonės „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ sektoriai – mėsinė ir pieninė gyvulininkystė bei kitos gyvulininkystės šakos, taip pat sodininkystė, uogininkystė ir daržininkystė. Vienas pareiškėjas galės gauti iki 400 tūkst. eurų, partneriai ir susijusios įmonės – iki 1 mln. eurų, investuojantieji į žieminius šiltnamius – iki 10 mln. eurų. Daugelis ūkininkų stebisi, kuo šalies žemės ūkiui yra tiek nusipelnęs žieminių šiltnamių verslas, kad jam atseikėjamos milžiniškos sumos. O į paramą pretenduojantiems augalininkystės ūkiams „peršokti“ reikalavimų kartelę apskritai būsią beveik neįmanoma. Nemažai diskusijų sulaukė priemonės „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ svarstymas. Aiškėja, kad be galimybės teikti paraišką dėl paramos lieka visi tie, kas pernai jau suskubo deklaruoti pasėlius. Taisyklėse numatyta, kad jaunojo ūkininko įsikūrimas negalės būti prasidėjęs anksčiau kaip prieš 12 mėn. iki paraiškos pateikimo dienos ir jos teikimo momentu negalės būti pasibaigęs.

Vertins pagal šimtabalę sistemą

Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriaus pirmininkas Vilhelminas Janušonis minėjo, jog LŪS prezidiumo nariams ypač daug neaiškumų kelia projektų vertinimas pagal naująją balų sistemą. Tarkim, ar yra numatyta ir kas bus daroma, sulaukus šūsnies paraiškų, įvertintų vienodu balu. „Pagal dabar siūlomą balų atrankos sistemą prognozuojame didelį vienodą balų skaičių surinksiančių projektų kiekį, iš kurių teks atrinkti finansavimą gausiančius projektus. Kokiais papildomais kriterijais bus remiamasi, vertinant vienodai balų gavusius projektus? – minėtame Kreipimesi klausia ūkininkai. – Juolab kad patys žemės ūkio ministerijos atstovai ne kartą yra akcentavę, jog, dėl Lietuvai skirtų sankcijų iš EK už 2007–2013 m. laikotarpio projektus, naujajame finansavimo laikotarpyje pateikti projektai bus itin griežtai vertinami pagal prisiimtus atrankos kriterijus.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-04-02 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.