Pilietinės kultūros darbininkai įvertinti medaliais

b9
Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“ apdovanos trys iš Pasvalio krašto kilusios asmenybės: vertėjas bei poetas Vladas Braziūnas, Nepriklausomybės Akto signataras Eugenijus Petrovas ir poetė Elvyra Pažemeckaitė.

 

„Esame maža iš mažiausių tautų, savo fiziška jėga pasitikėti negalime. Visų mūsų stiprybė – tai mūsų proto jėgos. Lavinkime jas ir tarnaukime Lietuvai!“

Šiais filantropės, rašytojos, pedagogės ir visuomenės veikėjos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės žodžiais prasidėjo ketvirtoji jos vardo atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatų apdovanojimo ceremonija. Šį apdovanojimą Seimo valdyba įsteigė 2011 m. minint rašytojos, Steigiamojo Seimo narės, Lietuvos visuomenės ir politikos veikėjos G. Petkevičaitės-Bitės 150-ąsias gimimo metines. Medalį sukūrė panevėžietis skulptorius Alfridas Pajuodis. Jis skiriamas už darbą Valstybės labui ir jos gerovei, pozityvių idėjų, brandinančių visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą, sklaidą ir įgyvendinimą. Kandidatai teikiami ir svarstomi atskirai penkioms kategorijoms: už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui; už filantropinę veiklą, ypač jaunųjų kūrėjų skatinimą ir rėmimą; už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje; už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą ir skleidimą; už visuomeniškai aktualią publicistiką. Šiemet buvo pateiktos 64 paraiškos, iš kurių atrinkti 25 laureatai. Garbingas apdovanojimas atiteko ir trims iš Pasvalio krašto kilusioms asmenybėms: Nepriklausomybės Akto signatarui Pilietinės kultūros darbininkai įvertinti medaliais Eugenijui Petrovui, poetei Elvyrai Pažemeckaitei ir vertėjui bei poetui Vladui Braziūnui.

Tarnystė visuomenei aktuali ir šiandien

Ceremoniją, vykusią Panevėžio Juozo Miltinio teatre, vedęs aktorius Albinas Keleris, sakė: – Gabrielė Petkevičaitė-Bitė – tiesaus, teisingo žodžio, ypatingai didelės meilės ir titaniškų užmojų moteris. Klojusi mūsų valstybės pamatus kultūros, rašto darbais XIX a. pabaigoje, pilietine-politine veikla 1918–1920 metais. Panevėžys didžiuojasi esąs Gabrielės miestas.

–. Šis garbingas apdovanojimas skiriamas už atsidavimą Lietuvai, už ištikimą tarnystę jos žmonėms. Tarnavimas žmogui, gebėjimas atjausti ir padėti, buvo viso Gabrielės gyvenimo pagrindas. Tarnystė visuomenei aktuali ir šiandien. Džiugu, kad ir šiemet galime pagerbti Lietuvos visuomenei nusipelniusius žmonės. Dėkoju jums už pilietinę brandą, už atsidavimą darbui skleidžiant tautinę savimonę, keliant kultūrinį sąmoningumą, įgyvendinant gražias iniciatyvas. K a n d i d a t ų v e r t i n i m o komisijos pirmininkas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, profesorius Bronislovas Genzelis susirinkusiesiems priminė, kad Lietuva – Pirmoji Europos valstybė, kurioje XX amžiaus pradžioje moterims buvo suteiktos su vyrais lygios pilietinės teisės. – Gabrielė Petkevičaitė-Bitė be jokių diskusijų buvo išrinkta Atkuriamojo Seimo pirmininke. Tai buvo natūralus ir visiškai suprantamas dalykas. Tuo turime didžiuotis, tai turime parodyti ir pasauliui – sakė profesorius.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-04-02 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.