„Drakono kelias“ atvedė į Pasvalį

7
Amerikiečiai noriai pozavo asmenukėms.

 

„Vienos NATO valstybės užpuolimas laikomas ir kitų Aljanso valstybių užpuolimu,“ – tai ko gero dažniausiai pastaruoju metu cituojamas Šiaurės Atlanto sutarties punktas. Karas Ukrainoje ir sudėtinga geopolitinė situacija, viešoje erdvėje sukėlė daugybę diskusijų dėl Lietuvos saugumo. Didžiajam Rytų kaimynui vis garsiau žvanginant ginklais, mūsų šalis suskubo stiprinti saugumą: kariuomenei skirtas papildomas finansavimas, atnaujinama ginkluotė, grąžinta šauktinių tarnyba. Šiek tiek neramu, kad tai daroma tik dabar, juk tam turėjome dvidešimt penkerius metus. Tačiau, kaip sakoma, geriau vėliau negu niekada. Rusijos karas su Europos valstybėmis (ypatingai su Baltijos šalimis) jau vyksta. Tai ne atvira kova, o informacinis, propagandinis karas, kurio tikslas labai paprastas – pasėti abejones, sumaištį, neapykantą. Tai pati geriausia terpė gimti „žaliesiems žmogeliukams“, arba, taip vadinamiems, „mandagiems žmonėms“, kurių pagalba prieš metus buvo aneksuotas Krymas. Kuo tokių „žmogeliukų“ bus daugiau mūsų galvose, tuo „dieną X“ jiems bus lengviau atsirasti mūsų gatvėse.

Kovo 22–24 dienomis Lietuvos keliais judėjo Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų 3-ias eskadronas. Tai pratybas Baltijos šalyse baigę JAV rotuojamų pajėgų pamainos kariai su karine technika sausumos keliais grįžto į nuolatinę dislokacijos vietą Vilseke, Vokietijoje. Pasirinkdami šį keliavimo būdą ir taip pasikeisti rotacinėms pajėgomis, mūsų sąjungininkai parodė galimybes greitai perdislokuoti savo pajėgumus net ir ilgais atstumais naudojantis tik vietine infrastruktūra. Transportavimo operacijai amerikiečiai suteikė skambų „Drakono kelio“ pavadinimą. Prieš aplankydami Lietuvą NATO sąjungininkai lankėsi Estijoje ir Latvijoje. Pasirinktuose mūsų šalies miestuose JAV kariai surengė susitikimus su gyventojais, kurių metu demonstravo savo naudojamą techniką ir ginkluotę. Iš arti pamatyti sąjungininkus galėjo Panevėžio, Marijampolės, Alytaus ir Vilniaus gyventojai.

Amerikiečių garbei – patrankos salvės

Pirmadienį karinės technikos vilkstinė sustojo ir mūsų rajone. Pirmoji stotelė – Saločiai. Miestelyje svečius pasitiko gausus būrys smalsuolių. Susitikti su sąjungininkais žmonės važiavo iš aplinkinių kaimų ir net iš Biržų rajono. Smalsuolių minioje buvo galima sutikti ir iš Kauno atvykusių Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų mokyklos moksleivių. Susirinkusiuosius šiltai pasveikino Pasvalio dekanas, atsargos kapitonas kunigas Jonas Tamošiūnas, Saločių seniūnas Algimantas Mašalas. Amerikiečių garbei į centrinę Saločių aikštę buvo atridenta patranka. Nuaidėjo trys salvės: už Lietuvą, už Ameriką ir už Taiką. Lietuvos Šaulių sąjungos Panevėžio 5-osios šaulių rinktinės Pasvalio 7-osios kuopos kariai susirinkusiuosius vaišino kareiviška koše. Tiesa, žmonių buvo tiek daug, kad vaišių visiems net neužteko. Tačiau gero ūpo ir nuoširdaus susižavėjimo buvo per akis.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-03-26 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Visą straipsnį perskaičiau 2015-03-26 „Darbe“, tačiau nesupratau vieno paveikslėlio: kuris ten tas kolonos vadas – tas su ūsais ar tas su furažke?
    Dar manau, kad apie merginas ir kareivėlius derėtų santūriau rašyti. Ginkdie, kad neliktų „suvenyrų“…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.