„2014 metų žmogus“ svajoja apie ukrainietišką Kovo 11-ąją

 

deimaciukai (34)-001

Tam, kad nedingtų tikėjimas artimu, tam, kad neišblėstų meilė gimtajai šaliai, tam, kad pasisemtum įkvėpimo, kartais tiesiog pakanka atsisukti į šalia esančius žmones.

Jūs visi esate „deimantai“

„Deimančiukų“ rinkimai tam tikra prasme buvo sugalvoti kaip atsvara aplink mus tvyrančiam nihilizmui. Tai dvasinei destrukcijai, kuria mus nuolat „maitina“ masinės informavimo priemonės. Šiandien šioje ypatingai jautrioje ir sudėtingoje geopolitinėje situacijoje mūsų maža tauta turėtų būti kaip niekad sutelkta ir vieninga. Deja. Pyktis, agresija, šmeižtas, melas, dviveidystė, neapykanta daro iš mūsų mankurtus – nemąstančias, viskam abejingas būtybes. Tokias, kurių galvose labai lengva pasėti „žaliųjų žmogeliukų“ sėklą… Vos paskelbę 2014 metų „deimančiukų“ rinkimus, sulaukėme didžiulio ir visiškai netikėto dėmesio. Jūs rašėte laiškus, skambinote, pildėte internetinę anketą. Viena įstaiga pateikė kone šimtą oficialių prašymų nominuoti jų darbuotoją „deimančiuku“. Per šiuos mėnesius gavome daugiau negu tris šimtus siūlymų. Išrinkome dažniausiai siūlytų „deimančiukų“ trejetukus. Geriausi iš geriausių buvo renkami balsuojant internetu. Šis procesas kartais atrodė panašus į aštraus siužeto filmą: kai kurie nominacijų favoritai paaiškėjo iš karto, o dėl kitų kova vyko taškas į tašką. Pretendentų buvo tiek daug, jog buvome priverti atsisakyti pirminio sumanymo surengti iškilmingą geriausiųjų pagerbimo ceremoniją Naujųjų metų išvakarėse. Šventę perkėlėme į Kovo 11–ąją. Kodėl būtent į šią dieną? Atsakymas paprastas – norėjome Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25–metį paminėti ne garsiomis, daugeliui jau gerokai įgrisusiomis, deklaracijomis ir šūkiais, o parodant, pagerbiant paprastus žmones, kurie nesiskundžia, neverkia, o sunkiu kasdieniu darbu liudija mūsų valstybės Nepriklausomybę. Labai norėjosi, kad bent tą dieną, tą vieną ypatingą vakarą po visą pasaulį išsiblaškę Pasvalio krašto žmonės sueitų į vieną vietą. Tad apdovanojimus įteikti pasikvietėme, iš mūsų krašto kilusias asmenybes. Ilgai svarstytas ir pats apdovanojimas. Buvo pasiūlymų „deimantą“ gaminti iš stiklo, metalo, net plastmasės. Visdėlto, pagerbti iškiliausius mūsų krašto žmones, nusprendėme iš paprasto lietuviško lauko akmens pagamintomis skulptūrėlėmis, kurias sukūrė jaunas talentingas skulptorius iš Saločių Valius Remeika. Regis, mūsų sukurta intriga suveikė – Kovo 11–osios vakarą Pasvalio kultūros centro salė buvo sausakimša. Renginį pradėjo dešimtmetė Ieva Mitkutė, garsaus chorvedžio, choro „Canticum novum“ įkūrėjo Rimvydo Mitkaus sesutė. Susirinkusius sveikinęs Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas pabrėžė: – Mes kartais nepastebime šalia esančių „deimančiukų“. Atrodo, kad taip ir turi būti, bet žmogus darantis savo darbą iš širdies, atiduodantis jam visą save, iš tikrųjų yra tikrasis deimantas. Jūs visi (nominuotieji) esate deimantai.

Džiaugiuosi, kad galiu dirbti Lietuvoje

Dėl pirmosios 2014 metų mokinio nominacijos kovojo trys Pasvalio rajono jaunuoliai: Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos moksleivė Julija Rastauskaitė, Vaškų gimnazijos mokinys Jonas Kaziliūnas ir joniškėlietė Jomantė Eržikevičiūtė. Pretendentų laukė staigmena – tiesioginė transliacija iš radijo stoties „Zip FM“ studijos, kurioje pasvalietis didžėjus Jonas Nainys paskelbė nugalėtoją. Ja tapo septyniolikmetė Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės– Bitės gimnazijos mokinė Jomantė Eržikevičiūtė. Apdovanojimą ji priėmė iš Pasvalio rajono mokinių parlamento prezidento Simono Petkevičiaus. Nors Jomantė dar nežino savo pašaukimo ir gyvenimo kelio krypties, tai jai nesutrukdė tapti Joniškėlio gimnazijos prezidente, priklausyti Pasvalio rajono mokinių parlamentui, dalyvauti olimpiadose ir konkursuose. Mergina mėgsta muziką – tiek klausyti, tiek ir kurti. Kai buvo maža, jau žinojo, kad darys didžius darbus, kaip M.Mažvydas, K. Donelaitis, Maironis, J. Basanavičius ar V. Kudirka. Jomantė surinko 525 jūsų palaikymo balsus. O štai Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos istorijos mokytojui Sauliui Skardžiui mūsų skaitytojai nepagailėjo 744 balsų. To su kaupu užteko aplenkti Joniškėlio Gabrielės P e t k e v i č a i t ė s – B i t ė s gimnazijos matematikos mokytoja Reginą Žilienę ir Pasvalio muzikos mokyklos pedagogę Bronę Griauzdaitę–Petrauskienę, kurios taip pat pretendavo į 2014 metų mokytojo titulą. Apie mokytoją S. Skardžių viena mūsų skaitytoja rašė: „Deimanto jis vertas todėl, kad sugeba ne tik įdomiai, šiuolaikiškai ir įtraukiančiai pateikti istorinius įvykius, bet ir nuoširdžiai pasidomėti mokiniu. Šio mokytojo pamokos – geriausias prisiminimas iš mokyklos laikų!“

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-03-17 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.