Sula – pavasario gamtos dovana žmonėms

berez_sok

Sula – gardus ir vertingas gėrimas leidžiamas vos nutirpus sniegui, iki išsprogstant medžių pumpurams. Sula pradeda tekėti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4–6 C ir teka vidutiniškai apie porą savaičių. Todėl laikas, kai galima mėgautis šviežia sula, neilgas. Tačiau iš jos galima pasigaminti gardžių gėrimų. Beržo sula vertingųjų savybių nepraranda ir konservuota. Joje gausu vitamino C, gliukozės, fruktozės, kalio, kalcio, magnio ir kitokių organizmui naudingų medžiagų. Sulą galima leisti ne tik iš beržų, bet ir klevų. Mūsų senoliai klevų sula saldindavo maistą. Ši sula pradeda tekėti šiek tiek anksčiau nei beržų. Tik iš klevų galima surinkti mažiau sulos nei iš beržų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukia vis daugiau klausimų apie sulos rinkimą, gamybą ar pardavimą. Į klausimus apie tai atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Ar reikalingi leidimai, norint užsiimti sulos prekyba ar gamyba?

Norintys užsiimti šia veikla, turi kreiptis į teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas, kuriose reikia užregistruoti veiklą ir gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus (kaip kiekvienu atveju, norint užsiimti maisto tvarkymu). Sulčių gamybos įmonės, norinčios sulą konservuoti ar pasterizuoti, turi parengti ir patvirtinti receptūras, o teikiamą rinkai sulą paženklinti, suteikiant vartotojams visą būtiną informaciją apie produktą. Be to, pradedant šią veiklą, būtina nurodyti, iš kokių ir kur augančių medžių (nuosavame, nuomojamame ar kt. sklype) ji bus renkama.

Ar reikalingi papildomi leidimai iš aplinkos apsaugos institucijų?

Kokie dokumentai reglamentuoja sulos tvarkymą? Norint užsiimti sulos tvarkymu, visais atvejais reikia laikytis Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos, patvirtintos Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2000 m. balandžio 27 d. įsakymu Nr. 173. Papildomų leidimų iš aplinkos apsaugos institucijų nereikia.

Visą straipsnį skaitykite 2015-03-10 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.