Buvę gimnazistai pasakojo, kaip rinkosi profesiją ir kas iš to išėjo

Gydytoja rezidentė Dovilė Ragažinskaitė su chemijos mokytoja Birute Triabiene.
Gydytoja rezidentė Dovilė Ragažinskaitė su chemijos mokytoja Birute Triabiene.

– Konferenciją „Renkiesi profesiją – susikuri ateitį“ gimnazijoje organizuojame šeštą kartą. Į pirmąsias kviesdavome daug pasiekusius garsius verslininkus, taip pat aukštųjų mokyklų dėstytojus skaityti tikslinių paskaitų, kad tai nebūtų tik paprasčiausias mokinių verbavimas. Tačiau šiemet sumanėme pasikviesti gana neseniai mūsų gimnaziją baigusius ir studijuojančius ar dirbančius jaunus žmones, kurie iš savo patirties papasakotų sėkmės istorijas. Juk gyvenimo būdas, tempas, mokymosi ir įsidarbinimo galimybės labai pasikeitė net per pastaruosius kokius du dešimtmečius, – pripažįsta Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos Pagalbos skyriaus vedėja Jurgita Valuntonienė.
Ji prisipažįsta, kad buvusių gimnazistų pakviesti į susitikimą ieškojo ir per feisbuką, per draugus, per asmenines pažintis.
Štai Domas Mašalas sako gimnazijoje nebuvęs penkiolika metų, taigi nuo jos baigimo 2000-aisiais. O per tą laiką jis tapo vienu geriausių dantų technikų, Implantologijos centrų vadovas, Kauno kolegijos dėstytojas, lektorius, edukologas, įgijęs dantų techniko specialybę bei vadybos magistro laipsnį.
– Domas nuėjęs ilgą kelią ir baigęs ne vienas studijas. Ir visų jų gyvenime prireikė. Jeigu norėsite rinkoje išlikti aktyvūs, visą gyvenimą teks mokytis ir tobulėti. Domas ir kalbėjo apie savianalizę – kaip svarbiausią dalyką renkantis profesiją. Mūsų gimnazistams artimi buvę tos pačios mokyklos auklėtiniai. Daugumą jų net pristatė buvę auklėtojai. Tuomet savumo įspūdis dar stipresnis. Kai vakarykščiai gimnazistai pasakoja, jog tikslo nėra lengva pasiekti, jog tam reikia ir daug darbo, ir atkaklumo, skamba tikrai įtikinamiau, – pastebėjo Jurgita Valuntonienė.
Ne vienam buvusiam gimnazistui teko ir kelias specialybes išbandyti, ir pradėtas studijas mesti, nes tiesiog nepatiko, ir užsienyje padirbėti. Jauni žmonės išmoksta svajones derinti su realybe.
Štai keramikas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Valdas Pukevičius, be kūrybos, dar ir dirba mokytoju – moko keramikos Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centre. Visa tai į menininko gyvenimą įneša tvarkos ir disciplinos. Valdas baigė Dailės akademiją, po pusmetį stažavosi Danijoje ir Turkijoje, jį nuolat domina įvairios technologijos, ieško iššūkių…
Evelina Pazdrazdytė, dar studijuodama Vilniaus universitete ekonomiką ir rinkodarą, pradėjo dirbti pardavėja. Greitai buvo pastebėti jos sugebėjimai ir kūrybingumas. Šiandien Evelina – „Next“ stilistė, gražiausios kalėdinės vitrinos konkurso „Metų įspūdis 2014“ nugalėtoja.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-02-05 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.