Rūšiuoti atliekas skatins ne tik požiūris, bet ir taisyklės

atliekos

Savivaldybės taryba patvirtino naujas Komunalinių atliekų tvarkymo taisykles ir Atliekų tvarkymo 2015–2020 metų planą.
Taisyklėse aprašyta biologiškai skaidžių, mišrių ir kitų komunalinių atliekų, pakuočių, antrinių žaliavų (tinkamų perdirbti – popieriaus, stiklo, plastiko), didelių gabaritų daiktų, statybos ir griovimo atliekų, naudotų padangų, buityje susidarančių pavojingų atliekų (galvaninių elementų, akumuliatorių ir kt.), elektros ir elektroninės įrangos, farmacinių atliekų tvarkymo sistema, atliekų turėtojų ir tvarkytojų teisės bei pareigos.
Naujosiose taisyklėse ypač daug dėmesio skiriama atliekų rūšiavimui skatinti. Rūšiuojant atliekas, iš karto reikia atskirti popierių ir kartoną, stiklinius ir plastikinius daiktus, statybos ir griovimo, pavojingas buities atliekas, nebenaudojamą elektros ir elektroninę įrangą, didelių gabaritų daiktus, žaliąsias atliekas.
Kartoną, popierių, stiklą, plastiką meskime tik į antrinėms žaliavoms skirtus konteinerius arba sudėkime į atliekų tvarkytojų išduotus specialius maišus. Nesant tokios galimybės, šias atliekas turėtume atvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę Pasvalyje, Mūšos gatvėje.
Žaliąsias atliekas geriausia būtų kompostuoti namudinio kompostavimo dėžėse arba pristatyti į žaliųjų atliekų surinkimo ir kompostavimo aikštelę Levaniškio kaime (Pasvalio apylinkių seniūnija).
Buityje susidarančias pavojingas atliekas (baterijas, akumuliatorius ir kt.), elektros ir elektroninės įrangos atliekas reikia pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę.
Teisės aktai numato, jog elektros bei elektroninės įrangos pardavėjai, nereikalaudami jokio papildomo mokesčio, privalo priimti vartotojo atiduodamas buityje susidarančias elektros ir elektroninės įrangos atliekas, jeigu jos yra tos pačios paskirties, kaip ir vartotojo perkama nauja įranga ir, jei jo atiduodamų elektros ar elektroninės įrangos atliekų kiekis atitinka perkamos įrangos kiekį.
Farmacinės atliekos (susikaupę seni vaistai) turi būti priduotos į vaistines.
Statybines ir griovimo atliekas reikia sudėti į patvarius maišus ar dėžes ir atgabenti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Tokias atliekas draudžiama mesti į mišrių atliekų ar antrinių žaliavų surinkimo konteinerius.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-01-22 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.