„Ir Viešpats jų priglaudė dvasią…“

Vienodos formos ženklai statomi visoje Lietuvoje.
Vienodos formos ženklai statomi visoje Lietuvoje.

Gruodžio viduryje Pasvalyje iškilo naujas paminklas. Pačioje miesto širdyje, prie bažnyčios, ant Lėvens kranto. Tipinis partizanų atminimo ženklas – trikampis stačiasienis, su Vyčio kryžiaus siluetu viršūnėje, įmontuotas į apskritą betoninį postamentą. Paminklas skirtas 1946 m. vasario 22 d. Jurgeniškių kaime žuvusiems partizanams Antanui ir Povilui Pyragiams. Jų kūnai buvo numesti ant grindinio prie bažnyčios ir, pasak liudininkų, vėliau užkasti pakrantėje.

Lemtingas vakarasJurgeniškiuose
Broliai Antanas (g. 1905) ir Povilas (g. 1921) buvo iš gausios Baluškių kaimo ūkininkų Pyragių šeimos. Trys iš keturių brolių žuvo pokario laisvės kovose ir tik Jonas Pyragius, žinomas tarpukario Lietuvos aviacijos žmogus, gyvenimą baigė Australijoje.
Partizanų Pyragių likimą dar 1991 metais papasakojo buvęs bendražygis Petras Rinkūnas-Vilkas. Jo atsiminimai publikuojami knygoje „Aukštaitijos partizanų prisiminimai“ (3 dalis, Vilnius, 2001, p. 188-189). Dramatiškai aprašyta paskutinė kova. 1946 metais broliai su partizanų būriu laikėsi Girelės miške prie Joniškėlio. Žygio metu (manoma, pakeliui į tėviškę), vasario 22-ąją, apsistojo nakvynei Daukšų sodyboje Jurgeniškių kaime. Čia juos vakarop ir užklupo NKVD kareiviai (pranešė seklys). Apsuptoje sodyboje mūšis tęsėsi tris valandas. Pyragiai iškart paklojo du vidun įsiveržusius priešus, o jų ginklais toliau „šienavo“ pro langą ir duris. Broliai slėpėsi sandėliuke prie tvarto, todėl juos saugojo storos mūro sienos ir malksnomis (skindeliais) dengtas stogas, kurių negriebė net padegamosios kulkos. Rusų mesta vidun granata užstrigo lango grotelėse… netrukus ji sprogo priešo pozicijose, nes pačiupę sprogmenį partizanai sviedė atgal.
Vis dėlto pastatas užsidegė ir pradėjo griūti, viduje kovojantys vyrai buvo pasmerkti. Tiksli mirties priežastis liko nežinoma, tačiau į Pasvalį buvo išvežti apdegę Pyragių kūnai. Šalia gulėjo Mykolas Pranka, anksčiau kovojęs miške. Šįkart jis netoliese kirto malkas ir Daukšų namuose užsibuvo atėjęs atsigerti vandens. Pranką nušovė išėjusį iš sodybos pakeltomis rankomis. Nepasigailėjo ir senelio Vaitiekūno, vežusio žabų vežimą į namus. Čia pat nušovę paėmė arklį su rogėmis, sukrovė lavonus ir nuvežė iki ant kelio laukiančių sunkvežimių. Krovinio būta nemenko, nes Pyragiai pasiuntė į nebūtį grupelę užpuolikų. Beje, tą dieną šeimininkas Jonas Daukša užtruko turguje, žmoną jau anksčiau buvo nužudę stribai, o namuose palikę trys vaikai, laimei, išsilakstė ir liko gyvi.

Gražvydas BALČIŪNAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-01-15 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.