Dauguma verslininkų eurais apsirūpino

Daugumos parduotuvių savininkai pasistengė, kad pardavėjos grąžai eurų nepritrūktų
Daugumos parduotuvių savininkai pasistengė, kad pardavėjos grąžai eurų nepritrūktų

Prieš keičiant litus į eurus gyventojai buvo informuoti, kad atsiskaityti už prekes ir paslaugas litais dar bus galima dvi savaites po naujos valiutos įvedimo. Tad prekybininkai privalo ne tik priimti iš atsiskaitančių pirkėjų litus, bet ir atiduoti grąžą eurais bei euro centais. Nenorintiems pripažinti, jog iki sausio 15-osios litas ir euras – lygiavertės valiutos, gresia didelės baudos už Euro įvedimo įstatymo pažeidimą. Nusižengusiems pirmą kartą gali tekti sumokėti baudą iki tūkstančio litų (289,62 €), už pakartotinį pažeidimą – iki 10 tūkst. litų (2896,20 €). Už ypač šiurkščius pažeidimus litų besikratantys verslininkai gali sulaukti net iki 120 tūkst. litų (34754,40 €) baudos, jei ji neviršija 6 proc. įmonės metinių pajamų.
Taigi sankcijos – gan griežtos. Todėl neverta stebėtis, kad kai kurie smulkaus verslo atstovai iškart po Naujųjų metų nutraukė veiklą uždarydami savo prekybos įstaigas ir nutarė luktelėti porą svaičių, kai atsiskaitymas litais bus baigtas.
Aišku, ne visi prekybininkų pastovūs klientai tuo yra patenkinti. Jei mieste radus užrakintas parduotuvės duris galima patraukti į prekybos centrą, tai kaimo, kuriame tik viena krautuvėlė, gyventojams žinia, kad ji pusę mėnesio bus uždaryta, didelio džiaugsmo nekelia.
Praėjus pirmai savaitei po euro įvedimo, nutarėme pasidomėti, kokia situacija rajono kaimuose ir miesteliuose. Talačkonių kaimo parduotuvės durys buvo atviros. Tačiau vos tik įėjus į vidų ten darbavęsi pardavėjos perspėjo, jog parduotuvė nedirba. „Nebuvome iš anksto apsirūpinę eurais. Todėl sausio 1-ąją prekybą nutraukėme. Vėl dirbti pradėsime ne anksčiau nei sausio 16-ąją. Kadangi ruošėmės tokiai pertraukai, greitai gendančių mėsos, žuvies ar pieno produktų, taip pat konditerijos bei kulinarijos gaminių nebeužsakinėjome nuo gruodžio vidurio. Beveik visas turėtas jų atsargas sėkmingai realizavome iki Naujųjų metų. Ko nepavyko parduoti, sukrovėme į šaldytuvus. Lentynose liko tik negendančios prekės. Todėl galime ramiai laukti lito naudojimo pabaigos. Nebedaug ir liko. Galima sakyti, kad tik viena savaitė“, – kalbėjo pardavėja Regina.
Tokių problemų neturi Jurgėnų gyventojai. Kaip tikino didžiausios tenykštės parduotuvės savininkas Vytautas Dobrodiejus, eurų atsargomis jis apsirūpinęs iš anksto, todėl ši jo įstaiga ir dabar dirba įprastu ritmu. „Dar nebuvome pritrūkę eurų ar euro centų grąžai.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-01-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.