Draugiška ir darni senjorų pora

Pasvaliečiai Onutė ir Steponas Baliūnai – labai draugiška senjorų pora.
Pasvaliečiai Onutė ir Steponas Baliūnai – labai draugiška senjorų pora.

Į senjorų „deimančiukus“ Pasvalio „Bočių“ valdyba pasiūlė 83 metų pasvalietį Steponą Baliūną, Vabalninko technikume baigusį mechanikos specialybę, visą gyvenimą dirbusį įvairiose Pasvalio įmonėse. Iki šiol jis aktyvus visuomenininkas, „Bočių“ bendrijos narys, gieda ir dainuoja bažnyčios ir Pasvalio kultūros namų choruose. Steponas – bitininkas. Baliūnų šeima labai darni.
Taigi nuo jaunystės Pasvalyje, Panevėžio gatvėje, gyvenantis Steponas Baliūnas su žmona Onute šiemet jau paminėjo savo santuokos 55-ąją sukaktį. Abu linksmi, energingi, dainininkai, mėgstantys keliones, labai draugiški ir vaišingi. Tiesiog smagi senjorų pora.
Beje, gražūs balsai ir Pasvalio bažnyčios choras Steponą su Onute ir suvedė. Jie prisiminė, kad anuomet pas vargonininką Juozą Ragažinską giedojo labai daug jaunimo, buvo didžiulis choras. Iš netolimo Ąžuolynės kaimo čia ateidavo ir Onutė Valeikaitė, vėliau – iš kariuomenės grįžęs Steponas Baliūnas nuo Ližų kaimo. Po sumos jaunimas dar vaikštinėdavo miesto Biržų gatve, vieni kitus nužiūrinėdavo, susimirksėdavo, pasišnekėdavo. Taip susimirksėjo ir Steponas su Onute.

„Amerikono“ sūnus
Jau Atgimimo laikais, bet dar prie rusų, atskrido iš Amerikos Onutės Baliūnienės pusbrolis.
– Gerai prisimenu, kad mūsų parduotuvių lentynos dar buvo tuščios. Pusbrolis, gimęs Amerikoje, pirmą kartą apsilankęs Lietuvoje ir pamatęs tuščias parduotuves, prisipažino pagaliau supratęs, kodėl mes tiek daug dirbam. Juk po darbo dar turėjom apeiti visą savo ūkį – laikėm gyvulių, paukščių, – prisimena Onutė Baliūnienė.
Kai per giminės balių svečias paklausė, kas nori atvykti į Ameriką, tam atsiųs iškvietimą, vienintelis toks buvo Steponas Baliūnas:
– Aš noriu!
Jis šypteli, kad ir pats esąs „amerikono“ sūnus. Su pirmąja žmona Ona Kirkilaite Jonas Baliūnas, Stepono tėvas, susituokė Jungtinėse Amerikos Valstijose 1907 metais. Ten jiems gimė duktė ir sūnus.
– Tačiau tėvas dėl pablogėjusios sveikatos – netiko jam ten klimatas, su šeima grįžo į Lietuvą, į Ližų kaimą, – pasakoja Steponas Baliūnas.
Čia jo tėvas su pirmąja žmona susilaukė dar keturių vaikų. Bet greitai liko našlys ir antrą kartą vedė Kotryną Stankevičiūtę, su kuria sugyveno vėl šešias atžalas. Steponas, gimęs 1931-ųjų vasarą, buvo pats jauniausias.
Beje, Amerikoje gimę jo vyriausieji brolis ir sesuo, kai tik užaugo, patys grįžo gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-12-23 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.