Svarbiausia – išeiti laiku

Viso ekrano užfiksavimas 2014.12.09 132721

Šį mėnesį jau užregistruota per šešiasdešimt kandidatų Pasvalio rajono metų žmogaus nominacijai gauti. Prašymus teikė kas norėjo. Ir nieko keisto, kad vienas tarp pasiūlytųjų yra Pasvalio rajono savivaldybės priešgaisrinės tar-nybos viršininkas Julius Stuogis. Nieko stebinti tai neturėtų – juk ugniagesiai ir jų tarnyba, skirtingai nei Seimas ar Vyriausybė, visada yra kas mėnesį skelbiamos šalies struktūrų reitingų lentelės viršuje. Iš pirmosios vietos jų nesugeba „iškrapštyti“ net pomirtinį gy-venimą mums garantuojanti Bažnyčia. Ištikus nelaimei, gaisrininkus pagalbon lengviau prisišaukti nei, tarkim, visur esantį Dievą. Be to, nereikia pamiršti, kad Pasvalio savivaldybės priešgaisrinė tarnyba pastaruosius keliolika metų vertinama kaip geriausiai funkcionuojanti struktūra šalyje.
– Kiek metų jau vadovaujate šiai tarnybai? – klausiau J. Stuogio.
– Nuo pat jos įkūrimo 1992-ųjų vasario 2-ąją. Taigi jau 22 metai. Pradžioje tikrai buvo sunku, nes viską reikėjo kurti „nuo nulio“. Nors Lietuva buvo lyg ir nepriklausoma, bet niekas negalėjo užtikrinti, kad ji tokia ir liks. Be to, tuo pat metu vyko visuotinė valstybės turto privatizacija ir tikrai nežinojome ar neliksime „ant ledo“. Tiesa, etatinių ugniagesių rajone tuo metu buvo 118. Bet samdytis teisininko, kuris pakonsultuotų kaip traktuoti dar galiojusius arba ką tik priimtus naujus įstatymus mes negalėjome. Juk už tokią valandos trukmės paslaugą būtume turėję mokėti mažiausiai tūkstantį ką tik įvestų litų. Pasiklausti kaip ir ką daryti pas kolegas kituose rajonuose irgi beveik nieko negalėjome. Nes kūrimąsi pradėjome vieni iš pirmųjų šalyje. Neturėjome ir jokios bazės. Glaudėmės kaip kokie našlaičiai rajono statybos organizacijos patalpose. Manau, kad tuo metu lengviau buvo Valstybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos priešgaisrinės priežiūros inspekcijoms. Bet per 2–3 metus ir mes sugebėjome pastatyti naujas ar rekonstruoti senas gaisrines, po to galėjome šiek tiek daugiau dėmesio skirti gaisrų gesinimo technikos parkui atnaujinti.
– Kaip per palyginus trumpą laiką pavyko paversti Pasvalio savivaldybės priešgaisrinę tarnybą idealiai veikiančia įstaiga?
– Didžiausias uždavinys buvo bazės sukūrimas. Beveik visų priešgaisrinių komandų pastatai yra atnaujinti ugniagesių rankomis. Žmonės dirbo niekieno neverčiami. Todėl lėšų reikėjo tik statybinėms medžiagoms įsigyti. Tarkim, Joniškėlio gaisrinės pastato remontas kainavo 66 tūkst. litų. Neabejoju, kad samdant statybines paslaugas teikiančią firmą, suma būtų padidėjusi mažiausiai dešimteriopai.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2014-12-09 „Darbe“.

Kviečiame visus Pasvalio rajono gyventojus bei įstaigas ir toliau siūlyti „2014 metų Pasvalio deimančiukus“. Iki gruodžio 12-os dienos lauksime Jūsų elektroninių laiškų pasval.darbas@takas.lt, bei skambučių telefonais 8 (451) 51 474 arba 8(451) 51 463. O paprasčiausias būdas išreikšti savo nuomonę – užpildyti internetinę anketą, kurią rasite adresu darbs.lt/deimantai

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.