Muzika, atverianti vaikų širdis ir sielas

Užsiėmimuose kartu su vaikais dalyvauja ir tėveliai.
Užsiėmimuose kartu su vaikais dalyvauja ir tėveliai.

Tikriausiai daugeliui, kas stebėjo Pasvalio miesto šventės eiseną, į akis krito būrelis mamų, drąsiai stumiančių vežimėlius su savo vaikais. Ir, be abejo, nebuvo nė vieno alternatyvios mados šventės-konkurso „Išprotėjęs ruduo“ žiūrovo, kurio nebūtų sužavėjusi kolekcija nostalgiškai pavadinta „Svajonių šalis 60-ųjų dvelksmu“. Kvapą gniaužė ne stilingai apsirengusios jaunos moterys, o vos metukų amžiaus modeliai, kartu su mamomis demonstravę madas.
Apie tai, kas verčia mamas „kankinti“ savo atžalas, apie mokyklą, kurios mokiniai vos kelių mėnesių amžiaus ir apie tai, ar gali muzika pakeisti pasaulį, kalbamės su Pasvalio YAMAHA muzikos mokyklos mokytoja, pasvaliete Justina Tuomiene.
Kas lanko jūsų mokyklą ir koks tų užsiėmimų tikslas?
Mūsų mokyklėlę lanko apie 40 vaikų. Jauniausiam „mokinukui“ – keturi mėnesiai, vyriausiam – penki metukai. Norint išauginti brandžią asmenybę, nuo pat mažų dienų reikia lavinti vaiko gebėjimus. Pirmieji žingsniai – muzika. Atsižvelgiant į vaiko amžių, naudojami specialūs, muzikinę klausą lavinantys metodai. Sistema sukurta Vokietijoje ir jos esmė labai paprasta – padėti žmogui atrasti muzikos pasaulį nuo pat kūdikystės.

Tai tiesiog eilinė muzikos mokykla?
Taip iš pradžių galvoja daugelis kurie ateina pas mus. Jie įsivaizduoja, kad čia groja muzika, o vaikai mokosi dainuoti. Muzika ne tik lavina, bet ir auklėja asmenybę. Įvairios muzikavimo formos reikalauja reakcijos, mąstymo, judesių koordinacijos. Tai idealiai tinka mokyti suvokti laiko trukmę, garsų aukštį, jų spalvas. Muzikuojantis žmogus jautresnis, sugebantis išlaikyti dėmesį ir pastabesnis visiems garsams, kurių įvairovę sutinkame mus supančioje aplinkoje. Pagaliau vienas iš brangiausių žmogaus turtų yra balsas, o dainavimas jį lavina, ugdo gražią, melodingą, aiškią kalbą.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2014-11-27„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.