Kalėdinėse vaikų svajonėse – žieminiai batai ir striukės

Viso ekrano užfiksavimas 2014.11.13 115405

Artėjant didžiausioms metų šventėms – šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams, paprastai kaip iš gausybės rago pasipila įvairūs labdaros ir gerumo akcijų maratonai. Tad pati aukojimo idėja tarytum paskęsta prieššventiniame šurmulyje. Nors yra sakoma, kad duoti lengviau negu imti, tačiau aukotojams svarbu žinoti, kam atiteks skiriami pinigai ar aukojami daiktai.
Jau penkti metai Savivaldybė dalyvauja projekte „Vaikų svajonės“. Kasmet kalėdinis stebuklas aplanko vis daugiau sudėtingomis sąlygomis gyvenančius 2-14 metų vaikus. Nors projekte dalyvauja daug žmonių, tačiau didžiausią jo vežimą tempia rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Žaneta Ginaitė. Apie šiųmetes „Vaikų svajones“ ji mielai sutiko pasidalinti mintimis su „Darbo“ korespondentu. Pirmiausia pašnekovė priminė, kad „Vaikų svajonės“ yra Vilniuje registruota ne pelno siekianti organizacija, kurios veikla pagrįsta savanoriškumo principu. Jos tikslas – pradžiuginti sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančius vaikus jų geidžiamomis kalėdinėmis dovanėlėmis. Toliau Ž. Ginaitė paaiškino visą vaikų kalėdinių svajonių įgyvendinimo mechanizmą. Pirmiausia seniūnijų socialinės darbuotojos surenka duomenis apie vaikų laukiamas dovanas. Kadangi ši veikla savanoriška, projekte dalyvauja ne visų seniūnijų socialinės darbuotojos. Mažųjų mūsų rajono gyventojų šventines svajones padeda pildyti Krinčino, Namišių, Pasvalio miesto ir apylinkių, Pumpėnų, Pušaloto ir Saločių seniūnijų socialinės darbuotojos. Jos surinktus duomenis perduoda Pasvalyje įsikūrusio „Caritas“ vaikų dienos centro darbuotojai Ingridai. Ji vaikų pageidavimus siunčia „Vaikų svajonių“ organizatoriams, kurie jas patalpina interneto svetainėje www.vaikusvajones.lt. Joje dovanų trokštantys vaikai suskirstyti pagal amžių ir savivaldybes. Svajonių pildytojai vaikus gali pradžiuginti dviem būdais – įteikti dovaną asmeniškai arba perduoti ją seniūnijų ir „Caritas“ socialinėms darbuotojoms. Kadangi Ž. Ginaitė yra neoficiali minėtos akcijos koordinatorė, kalėdinės dovanos suplaukia į jos darbo kabinetą.
Tokia yra formalioji projekto „Vaikų svajonės“ pusė. Tačiau kur kas svarbesnė yra kita jo pusė – nuoširdžios asmeninės pastangos, kad sunkiai gyvenančių vaikų kalėdinės svajonės išsipildytų. Tam laiko ir savo energijos negaili Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Žaneta Ginaitė. Pavyzdžiui, užvakar, antradienį, iš daugiau kaip 60-ies išpildytų svajonių, per 40 – „Darbo“ pašnekovės dėka. „Kalbinu draugus, pažįstamus. Vasarą su vaikais būnant Norvegijoje pavyko užmegzti ryšius su organizacija „Family Support Lithuania“ („Parama Lietuvos šeimoms“) . Jos nariai taip pat susidomėjo šiuo projektu ir pasiryžę dovanėlėmis pradžiuginti net per dvidešimt mūsų rajono vaikų. Norvegai pageidauja, kad jiems būtų išsiųstos nuotraukos su dovanas gavusiais vaikais ir kasos aparato čekiai, patvirtinantys nupirktų daiktų kainą“, – pasakojo Ž. Ginaitė.
„Norėčiau žieminės striukės, kad būtų šilta eiti į mokyklą. Mano ūgis 1,30 m“ , taip skamba devynerių metų berniuko kalėdinė svajonė. Liūdna, tačiau šilta striukė yra ne vien šio berniuko didžiausias kalėdinis troškimas. „Palyginus su ankstesniais metais, prašančiųjų striukių, žieminių batų pastebimai padaugėjo“, – sakė Ž. Ginaitė. Žinoma, vaikai trokšta ir kitų dalykų – Lego konstruktorių, meškerių, rogučių, riedučių, lėlių, lėktuvėlių ir kitų žaislų. Šiemet „Vaikų svajonių“ organizatoriai iš dovanų sąrašo išbraukė grotuvus, dviračius ir kitas brangiai kainuojančius daiktus. Akcijos sumanytojai informuoja, kad avalynė ir drabužiai turi būti nauji. Pageidautina, kad ir kiti daiktai nenuviltų vaikų.
Baigdama pokalbį Ž. Ginaitė priminė, kad dovanos vaikams bus įteiktos per šventinę popietę gruodžio antroje pusėje. Dėl jos bus tariamasi su Pasvalio kultūros centro direktoriumi Robertu Lavicku.
Pernai buvo išpildyta 120 mūsų rajono vaikų kalėdinių svajonių. Deja, 15-ka apie dovanėles svajojusių vaikų taip ir nesulaukė Kalėdų Senelio…
„Darbas“ taip pat kviečia galinčius aukoti gyventojus pasidalinti su vaikais kalėdiniu džiaugsmu. Tad iki gruodžio vidurio skelbsime po kelias vaikų svajones ir priminsime, kaip jas galima įgyvendinti.

Trylikos metų Redai reikalingi žieminiai batai, dvylikamečiams Mindaugui ir Mariui – žieminės striukės. Norint išpildyti svajones, reikia atsiversti tinklalapį www.vaikusvajones.lt, nuorodoje Pasvalio rajonas susirasti šių vaikų svajones ir užpildyti atitinkamas anketas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.