Į aštuntąją dešimtį ne įkopė, o tiesiog įskriejo

Matematikas Antanas Apynis nėra paskendęs skaičių brūzgynuose.
Matematikas Antanas Apynis nėra paskendęs skaičių brūzgynuose.

Kraštietis Antanas Apynis – gyvas pavyzdys, kad matematikai tikrai nėra sausi nuobodos, paskendę tik skaičių brūzgynuose.
Iš Vaškų krašto kilęs dr. Antanas Apynis, Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos metodikos katedros docentas, Vilniaus pasvaliečių bendrijos pirmininkas, Pasvalio krašto jaunųjų matematikų mokyklos „Rokunda“ įkūrėjas ir vadovas, šį rudenį švenčia 70-ąjį jubiliejų.
Ir kas galėtų patikėti, kad šis vietoje nenustygstantis žmogus įkopė į aštuntąją dešimtį! Ką ten įkopė, jis tiesiog įskriejo. Kaip ir penktadienio rytą, vos tris valandas miegojęs, „Rokundos“ jauniesiems matematikams užduočių pririnkęs ir prigalvojęs, automobiliu iš Vilniaus atskubėjęs, energingai žengia į Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos aktų salę. O „Rokundos“ matematikai ir pasveikinti susirinkę svečiai Jubiliatą pasitinka atsistoję ovacijomis.
Kad matematikas Antanas Apynis nėra nuobodus skaičių vergas, vienas per kitą pasakojo ir „Rokundos“ mokyklos lankytojai, šventės vedėjai gimnazistai Julija Rastauskaitė bei Mykolas Petkevičius. Mokinius stebina puiki docento Antano Apynio atmintis. Jis net praėjusių metų jaunųjų matematikų vardus prisimena, kas ką mokėjo, kaip išsprendė, išmąstė ar ko nesugebėjo išnarplioti.
Žavi Antano Apynio paprastumas ir draugiškumas – net mokiniai jaučiasi tarsi bendrautų su senu geru draugu. Bet ir nėra labai lengva, nes jis visada pasiruošęs įkrėsti žinių. Tačiau įdomu, nes jo uždaviniai ir sprendimai nestandartiniai, kupini netikėtų posūkių. Ir nežinai, kas tavęs laukia už posūkio…
O Jubiliatas prie lentos improvizuoja skaičiais, savo 70-metį visaip išvartydamas.
Taigi norint uždavinį išspręsti reikia ir žinių, ir apsukrumo.
… Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos direktorius Viktoras Rimša pirmiausia įvertino docento Antano Apynio atkaklumą – jis ne tik pats pas jaunuosius matematikus važiuoja ir važiuoja, bet ir kviečiasi kolegas, ruošia jaunimo pamainą.
Dar 1999 metais gimnazija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetu, tą patį rudenį įvyko pirmoji mūsų krašto jaunųjų matematikų olimpiada profesoriaus Broniaus Grigelionio taurei laimėti. Ir vyksta iki šiol. Kiek vėliau docentas Antanas Apynis įkūrė jaunųjų matematikų mokyklą „Rokunda“. Jos lankytojams skaito paskaitas, organizuoja turiningas stovyklas.

Visą straipsnį skaitykite 2014-11-13 „Darbe“.

Asta BITINAITĖ

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.