Kaip kamšteliai ir pakuotės virsta meniškomis dekoracijomis

Smagu sukristi ant sėdmaišių
Smagu sukristi ant sėdmaišių

Kai Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos dailės mokytojai Erikai Andriūnaitei buvo įteikta padėka už mokinių meninį ugdymą panaudojant antrines žaliavas, daug kas, ko gero, nelabai ir suprato, kas sieja, tiesiai šviesiai tariant, šiukšles ir meną. Tačiau Erika – stilingai originali asmenybė, ne tik dailės, bet dar konkrečiau – kompozicijos mokytoja, pati kurianti įstabius dailės darbus ir dalyvaujanti parodose, Lėvens mokykloje subūrė jaunųjų dizainerių studiją ir jos lyg ir paprastos, tačiau išskirtinės idėjos čia virsta estetiškai įdomiais darbais.
– Džiaugiuosi, kad mokytoja Erika su mokiniais be jokio atskiro atlygio taip originaliai papuošia mūsų mokyklą, – gyrė direktorė Lina Rauckienė.
Mokytoja Erika ne mažiau džiaugėsi, kad mokyklos vadovė supranta ir leidžia realizuoti, atrodo, net keisčiausias idėjas, kai kitas koks senamadiškas direktorius darbus iš kamštelių ar kiaušinių padėklų pavadintų paprasčiausiomis nesąmonėmis.
O mums žandikauliai atvipo, pamačius, kokių gražių ir įdomių kompozicijų galima išradingai sukurti tiesiog iš šiukšlių.
Lėvens mokykloje daug tuščių erdvių, be to, ji panaši į klaidų labirintą, kur pakliuvus tenka gerokai pavargti, kol sugebi išeiti. Net direktorė pradžioje ėmėsi už galvos, kaip reikės nepaklysti. Vieningai sutariame, jog už sugebėjimą sukurti klaidžiausią mokyklos interjerą architektas tikrai nusipelnė premijos.
Vis dėlto, kad išmoktume orientuotis šioje mokykloje, kampų kolonas Erika su direktore sugalvojo nudažyti ryškiai tamsiai raudona ir geltona spalvomis, o ant kiekvieno kampo priploti žalius lipdukus „Išėjimas“.
Daug tuščių erdvių, kurios atrodė niūrios ir nereikalingos, dailės mokytoja Erika su mokiniais ir kolegomis pavertė jaukiomis poilsio zonomis. Iš jų šiandien vaikų jau neiškrapštysi. Nors pamokos baigėsi, tačiau vestibiulyje ant sėdmaišių įsitaisiusios mergaitės niekur neskuba…
Prie mažosios sporto salės vestibiulio sienos išdažytos ryškiomis spalvomis. Čia galima pažaisti stalo teniso, be to, pastatyti du dideli šaškių stalai. Šias originalias medines šaškes per technologijų pamokas ir būrelį pagamino patys mokiniai.
O žaidimų vestibiulio sienas puošia trys abstrakčios kompozicijos iš užsukamų butelių kamštelių.
– Ši idėja kilo pernai pavasarį lankantis Portu-galijoje. Ten pastebėjau renkamus plastikinių bute-lių kamštelius. Tada ir pagalvojau, kad iš tų įvairių spalvų kamštelių galima sukurti labai įdomių darbų, – prisiminė Erika, kaip visa mokyklos bendruomenė entuziastingai ėmėsi rinkti kamštelius.
Vaikai, beje, klausinėjo, kad čia tikriausiai bus kažkoks projektas.
– Net mokiniai nebeįsivaizduoja, kad ką nors galima sukurti tiesiog šiaip, be jokio projekto, – šypteli Erika ir pripažįstam, jog kiekvieną piršto krustelėjimą šiandien madinga vadinti projektu.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-11-11 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Congrats on the’mommydom’! It’s been 3 years for me now; TWINS! And as a designer, you want to jump, but as a mommy, you want to slow down and snlggue! It’s not easy to turn it off, and at the same time it’s amazing how your mind switches gears and your imagination is transformed to a higher level! Cafe curtians rock! In fact, I’m getting ready to introduce them into my own kitchen/dr! ‘Mosaic’ style!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.