Krintantis „sniegas“ įkyrėjo žiemai dar neprasidėjus

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100
Geležinkeliečių gatvės gyventojas, vakare ruošęsis parduoti išblizgintą automobilį Panevėžyje, rytą savo kieme per naktį stovėjusios transporto priemonės nebepažino: ant jos paviršiaus bet ką galėjai užrašyti pirštu.

„Visą rugpjūtį ir rugsėjį kentėjome nuo dulkių ir visokių šiošių, kilusių iš kitapus gatvės esančio elevatoriaus ir kritusių sniegu mūsų kiemuose. Išgirdę triukšmą, neabejodavome, kad po keleto valandų namų bei kitų pastatų stogai, automobiliai, vejos, takai bus padengti netirpstančiu „šerkšnu“. Lyg išgelbėjimo laukdavome gausesnio lietaus, kuris nuplaudavo tą apnašų sluoksnį. Bet vos tik dangus išsigiedrydavo ūžimas, iš elevatoriaus vėl pasigirsdavo, o po keliolikos minučių į mūsų kiemus vėl atskriedavo „snaigės“, – skundėsi į „Darbo“ redakciją užsukę pasvaliečiai, gyvenantys privačiuose namuose Geležinkeliečių gatvėje, bendrovei „Amilina“ priklausančio grūdų elevatoriaus kaimynystėje. Žmonės tikino jau ne kartą informavę apie aplinkos teršimą aplinkosaugininkus ir visuomenės sveikatos centro specialistus, tačiau jokių juntamų permainų sprendžiant minėtą problemą kol kas nesulaukę. „Ir toliau giedrą dieną neįmanoma praverti namo lango, padžiauti skalbinių kieme, nes viskas tuoj bus padengta nusėdusiomis šiukšlėmis. Į elevatorių grūdai tai atvežami, tai išvežami. Galima sakyti, kad jis dirba vos ne ištisus metus. Sunku patikėti, kad iš jo sklindančios šiošės ar dulkės nėra kenksmingos žmonių sveikatai. Tačiau mums aplinkosaugininkai aiškino, jog įmonės skleidžiama tarša atitinka nustatytas normas“, – neslėpė nusivylimo Geležinkeliečių gatvės gyventojai, beje, įtarinėjantys, kad galbūt dar šiemet kažkas įmonėje buvo pakeista, siekiant kažką sutaupyti, nes ankstesniais metais tokio „snigimo“ esą tikrai nebūdavę.
UAB „Amilina“ Pasvalio punkto vedėjas Vigytas Gertas neneigė gavęs ne vieną skundą iš aplinkinių gyventojų. Tačiau, jo nuomone, dėl aplinkos teršimo nederėtų kaltinti įmonės. „Elevatorius suprojektuotas ir pastatytas daugiau nei prieš dvidešimt metų. Tad neverta stebėtis, jog dabar, pasikeitus reikalavimams, turime dėl to problemų. Bet kalčiausi, mano nuomone, yra miesto projektą prieš trisdešimt metų rengę architektai. Nežinau, kaip jie nepastebėjo, kad grūdų elevatorius atsidurtų prie pat gyvenamųjų namų. Sunku tokį sprendimą įvertinti: ar tai aplaidumas, ar gautas nurodymas „iš aukščiau…“ – svarstė V. Gertas.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį rasite 2014-11-04 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.