Sveiką gyvenimo būdą įveikia tingumas ir valios stoka

Nuotrauka iš 2014-10-23 09:18:58
Visuomenės sveikatos biuro salėje vėl prasidėjo mankštos užsiėmimai.

Pasvalio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovė Vilma Jankevičienė prisipažįsta į darbą dažniausiai važiuojanti dviračiu:
– Kaip aš kitus mokysiu, jog sveika judėti, jeigu pati automobiliu važinėsiu. Pasijudinti reikia pirmiausia, žinoma, dėl savęs, kad jauniau, gražiau atrodytum, ir, aišku, kad jaustumeisi sveikesnis. Lankydamasi Olandijoje pastebėjau, jog dviratis ten – pagrindinė susisiekimo priemonė.

Su Vilma Jankevičiene aptarėme Visuomenės sveikatos biuro organizuotą sociologinį tyrimą „Sveikatos priežiūros paslaugų kokybės gerinimas Pasvalio rajone“. Tyrimą atliko ir susirinkusiųjų diskusijas bei nuomones analizavo socialinių mokslų daktaras Arvydas Liepuonius.

Smagus pasivaikščiojimas per…lietų
– Šiuo kokybiniu tyrimu mes siekėme išsiaiškinti, koks mūsų Visuomenės sveikatos biuro veiklos rezultatas, koks grįžtamasis ryšys. Tačiau diskusijos dalyviams vis tiek buvo aktualesnės ligų gydymo problemos ir medicinos paslaugos. Vadinasi, savo sveikata vis dar dažniau susirūpiname, kai susergame, kai prispaudžia ligos, o ne kol esam sveiki, – pastebi Vilma Jankevičienė. Ypač dabar, kai už lango niūri dargana, tamsa, vėjas ir lietus, taip ir traukia susisupti į šiltą antklodę, kramsnoti saldumynus ir spoksoti į televizorių.
– Tuo tarpu mes sekmadienį pasiūlėm kartu įveikti šešių kilometrų šiaurietiškojo ėjimo trasą. Neturintiems dar ir lazdas duodam. Praėjęs sekmadienis tikrai buvo labai lietingas. Ir vis tiek žygiui ryžosi dešimt moterų. Davėm lietpalčius ir leidomės į trasą, – pasakoja Vilma.
Sakoma, kad nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga. Ypač Šiaurės šalyse net vaikai į lauką eina, rodos, pačiu bjauriausiu oru.
– Mes praeinam ką tik sutvarkyta vaizdinga Svalios pakrante, padarom mankštą ir leidžiamės senojo parko takeliais. Skamba mobilieji telefonai, vyrai siūlosi keliauninkes parvežti, sako, gal jau kiaurai peršlapo ir sušalo. Bet moterys, atvirkščiai, puikiai nusiteikusios juokaudamos klausia: „Koks dar oras gali būti blogesnis?“ Po tokio dviejų valandų pasivaikščiojimo nuotaika ne subjuro, o pasitaisė, – pastebėjo žygio vadovė. – O ką veikiame sėdėdamos namuose? Aš, pavyzdžiui, apsisukdama lendu į šaldytuvą.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2014-10-23„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.