Nepabuvęs kareivėliu…

„Trys savaitės, praleistos BKM, leido man tobulėti tiek fiziškai, tiek morališkai, – sako L. Ramanauskas.
„Trys savaitės, praleistos BKM, leido man tobulėti tiek fiziškai, tiek morališkai, – sako L. Ramanauskas.

Kol politikai ginčijasi dėl Lietuvos kariuomenės plėtros, finansavimo ir palaikymo galimybių, kol tam tikros jėgos visaip juodina mūsų ginkluotąsias pajėgas ir vardija silpnąsias puses, jauni žmonės asmeniniu pavyzdžiu siekia parodyti, kad turime ir galime ginti savo Tėvynę. Vis daugiau jaunimo sąmoningai renkasi kario profesiją, vis daugiau piliečių stoja į Lietuvos Šaulių sąjungą, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgas. Apie meilę gimtajam kraštui, patriotizmą ir kareivišką duoną kalbamės su rinkūniečiu Luku Ramanausku ir joniškėliečiu Audriumi Mosteika. Jaunuoliai šią vasarą praleido baziniuose kariniuose mokymuose.

„Tai buvo visiškai nauja patirtis“
Lukas Ramanauskas – Lietuvos sporto universiteto sportinės rekreacijos ir turizmo specialybės trečio kurso studentas. Šią vasarą, rugpjūčio mėnesį, jis dalyvavo baziniuose kariniuose mokymuose (BKM), kurie vyko Rukloje įsikūrusiame Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke.
Trijų savaičių BKM – savotiškas kario pradžiamokslis, kur mokomasi karinės taktikos, inžinerijos,medicinos, susipažįstama su ginklais ir ryšio priemonėmis.
– Aš mylių savo Tėvynę, reikalui esant, saugočiau ją ir ginčiau. Tai buvo svarbiausias stimulas, paskatinęs dalyvauti baziniuose mokymuose. Kita vertus, norėjau patirti kažką naujo, nepatirto ir man tai pavyko. Po trijų savaičių, praleistų mokomajame pulke, buvo labai nelengva grįžti į civilį gyvenimą, – prisipažįsta Lukas. Vaikinas pasakojo, kad pirmą savaitę buvo labai sunku priprasti prie naujo gyvenimo režimo, ritmo, muštro. Diena prasidėdavo 5 valandą 45 minutės ir baigdavosi 22 valandą vakare. Viskas buvo suplanuota minučių tikslumu: paskaitos, pratybos, treniruotės, kareivinių tvarkymas. Visur turi suspėti, viską privalai atlikti tobulai. Laiko sau beveik nelikdavo. O jei patekdavai į budintį būrį, tekdavo nemiegoti ir per naktį.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2014-10-16„Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.