Žiemkenčių sėja – amžina loterija

„Kadangi dauguma mūsų rajono ūkininkų šiemet augino atsėtus vasarinius kviečius arba rapsus, laiko rudeninei žiemkenčių sėjai jie turėjo tikrai nedaug. Iškart po javapjūtės reikėjo skubėti įdirbti ir užsėti ką tik nukultus laukus, nes jau rugsėjį buvo žadami lietingi orai.
Taigi galima teigti, jog per 3–4 savaites beveik visur žiemkenčių sėja buvo baigta. Galbūt, vienas kitas augintojas dar nespėjo pasėti žieminių rapsų. Bet, matydami, kokios šiemet nepalankios sąlygos rapsams realizuoti, jie šios kultūros sėjos pernelyg ir neskubina. Taip pat galima spėti, jog dar nesuartuose laukuose daug ūkininkų kitąmet augins pupas, garstyčias, žirnius ar net sojų pupeles. Jau ir šiemet šios techninės kultūros buvo gerokai nei anksčiau populiaresnės mūsų rajono žemdirbių laukuose. Jos ypač naudingos sėjomainai, nes dauguma žemdirbių tose pačiose dirvose nuolat augina javus ir rapsus. Taip nualinama žemė. O jos, skirtingai nei žemės ūkio technikos, toje pat vietoje naujos nebenusipirksi. Be to, kol kas nėra problemų ir realizuojant ankštinių kultūrų derlių, nes jo paklausa vis dar viršija pasiūlą“, – kalbėjo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Pasvalio rajono konsultavimo biuro augalininkystės konsultantė Lina Židonienė.
Anot specialistės, mūsų žemdirbiai auginti pupas, garstyčias ar sojos pupeles lyg ir sutiktų. Būtinų žinių šioms kultūroms auginti galima įgauti ūkininkams organizuojamose lauko dienose bei seminaruose. Nerimauti verčia tik tai, kad po kelerių metų ūkininkai „apsipupins“ kaip kad ir neseniai „apsirapsino“. Juk rapsų supirkimo kainos šiemet sumažėjo beveik trečdaliu ir dabar nebesiekė nė tūkstančio litų už toną. O prieš kelis metus buvo aiškinama, kad įgyvendinant ekologiško dyzelino gamybos programą rapsų aliejus šių degalų sudėtyje sudarys vos ne ketvirtadalį. Bet visi automobiliai ir traktoriai „blynais“ artimiausiu metu turbūt nekvepės. Taigi rapsų augintojai vėl atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Lieka tikėtis, kad toks pat likimas neištiks pupas auginančių ūkininkų.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2014-10-09  „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.