Kapinių tvoros ir stacijų atkūrimas paskatino ir kraštotyrinę veiklą

5
Iniciatyvinės grupės nariai su vyskupu. Iš kairės: Algirdas Mulevičius, Algis Leonavičius, Arvydas Gudas, Dalia Kuprienė, Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas, Genovaitė Šakalienė, Eugenija Gumbelevičienė, Juozas Vasiliauskas, Leonas Gumbelevičius.

Kapinės nuo senovės lietuviams yra šventa vieta, jungianti gyvuosius su Anapilin išėjusiais artimaisiais. Tą ryšį byloja ir daugelio žmonių pastangos prižiūrėti ir puoselėti amžinojo poilsio vietas.
Tetirvinų kaimo Vainiškių senosios kapinės unikalios tuo, kad 1908–1910 metais jose buvo įrengtos Kryžiaus kelio stotys, liaudies vadinamos stacijos. Tai vienintelės tokios kapinės mūsų krašte. Tetirvinų kaimo Vainiškių senosiose kapinėse palaidoti ne tik šio, bet ir aplinkinių Nečionių, Nečionėlių, Maskolijos, Baravykynės, Skrebotiškio, Puodžių, Šunkiškių, Kildiškio, Telžių kaimų bei kitų vietovių buvę gyventojai. Deja, bėgant laikui vis labiau iro akmeninė kapinių tvora ir Kryžiaus kelio stočių koplytėlės. Vainiškių kapinių pirmieji atgimimo daigai pasirodė praėjusių metų kovą, kuomet Tetirvinų bendruomenės pirmininkas Algirdas Mulevičius pasiūlė suburti iniciatyvinę grupę. Ir štai po pusantrų metų Vainiškių kapines vėl juosia atstatyta, čerpėmis dengta akmeninė tvora bei šviečia Kryžiaus kelių stočių koplytėlės.
Sulaukė ambasadorės ir apaš-talinės nunciatūros dėmesio
Praėjusį šeštadienį buvo surengtos šių kapinių tvoros atstatymo užbaigimo ir Kryžiaus kelio stočių pašventinimo iškilmės. Pirmiausia Tetirvinų ir aplinkinių kaimų žmonės bendrai maldai rinkosi į Skrebotiškio bažnyčią, kurioje šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas, vyskupo generalvikaras Eugenijus Styra ir Vaškų parapijos klebonas Raimundas Simonavičius. Po šv. Mišių, iškilmių dalyviai rinkosi prie Vainiškių kapinių. Iniciatyvinės grupės vardu kalbėjęs bendruomenės pirmininkas Algirdas Mulevičius pirmiausia padėkos žodžius tarė vyskupui L. Virbalui ir kitiems atvykusiems svečiams. Jis apgailestavo, kad į iškilmes negalėjo atvykti Lietuvos ambasadorė prie Šventojo sosto ir Maltos ordino dr. Irena Vaišvilaitė. „Ponia ambasadorė vaikystėje vasaras praleisdavo visai netoliese buvusiame Kildiškio kaime pas savo senelius Samulionius. Laiškuose ji šiltai prisimena, kaip su močiute eidavo į Skrebotiškio bažnytėlę ir pakeliui beveik visada aplankydavo Vainiškių kapines. Ponia Irena visą laiką domėjosi, kaip mums sekasi, apie tai, kas čia vyksta, informavo ir vyskupą“, – kalbėjo A. Mulevičius. Tetirvinų bendruomenės pirmininkas susirinkusiesiems perskaitė iš Vatikano gautą ambasadorės dr. I. Vaišvilaitės sveikinimą.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2014-09-25  „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.