Legendinį keliautoją pagerbė motociklininkų žygiu į Kaukazą

Kalnų kelyje ekspediciją sustabdė „kamštis“ – karvių banda
Kalnų kelyje ekspediciją sustabdė „kamštis“ – karvių banda

Žavi Antano Poškos asmenybė
Iš Joniškėlio apylinkių seniūnijos Stačiūnų kaimo kilusio viešosios įstaigos „Auto Moto Group“ vadovo Gintaro Kazilionio skaitytojams pristatyti nereikia. „Darbe“ jau ne kartą rašėme apie kraštiečio rytų kovos menų treniruotes mūsų jaunimui. Tačiau dar vieno G. Kazilionio pomėgių puslapio iki šiol nebuvome atvėrę. Šiemet vasarą jis kartu su penkiais bendrakeleiviais beveik per mėnesį motociklais įveikė apie 9 tūkst. kilometrų. Galutinis kelionės tikslas buvo trys Kaukazo valstybės – Armėnija, Gruzija ir Azerbaidžanas. Kraštietis minėjo, kad žygis „Lietuva – Kaukazas 2014“, kaip ir pernai organizuota kelionė motociklais aplink Baltiją, skirtas keliautojų patriarchui, iš Grypkelių kaimo kilusiam Antanui Poškai (1903-1992) pagerbti. G. Kazilionis ir jo bendrakeleiviai iš dalies pakartojo maršrutą, kuriuo 1972 metais A. Poška kartu su Birute ir Gediminu Ilgūnais motociklais važiavo į Kaukazą. Beje, tai buvo paskutinė lietuviškojo odisėjo kelionė į svetimas šalis.
„Mane asmeniškai labai imponuoja Antano Poškos gyvenimo istorija. Didžiojo keliautojo kiek avantiūristiškas charakteris man artimas. Be to, transporto priemonei – motociklui, kuria keliaudavo A. Poška, aš taip pat jaučiu silpnybę. Manau, kad ši iškili asmenybė šiandien nepelnytai primiršta. Su A.Poška man neteko susitikti, tačiau bendraujame su jo dukra Laimute Kisieliene“, – kalbėjo praėjusią savaitę redakcijoje apsilankęs G. Kazilionis.

Rinkosi saugesnį maršrutą
G. Kazilionio surinktoje ratuotų žygeivių komandoje buvo keturi vyrai ir dvi moterys –visi vilniečiai, išskyrus patį kelionės vadovą. Ekspedicijos dalyviai į Kaukazą išsiruošė penkiais motociklais – senutėliais „Iž‘ais“, sovietiniais laikais jaunimo geidžiamiausia „Jawa“, „Honda“ ir dabartinių baikerių svajone „Harley Davidson“. Viena dailiosios lyties atstovė, kelionės vaizdo metraštininkė Jolanta Stumbrienė kartu su kelionės organizatoriumi G.Kazilioniu važiavo „Honda“, o moterų baikerių klubo „Vėjų laumės“ vadovė Liudmila Kazlauskienė, pseudonimu Lapė, sėdo ant „Harley Davidson“ motociklo. Iš pradžių žygeiviai kelionės tikslą – Kaukazą planavo pasiekti per Baltarusiją ir Ukrainą. Tačiau dėl karo veiksmų pastaroje šalyje, teko rinktis kur kas ilgesnį, tačiau saugesnį maršrutą per Lenkiją, Slovakiją, Vengriją, Rumuniją, Bulgariją ir Turkiją. Penkių motociklų kolona iš Vilniaus pajudėjo per Jonines, o namo grįžo liepos 18-ąją.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2014-09-09  „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.