Kraštietį meilė matematikai atvedė į Kanadą

Šis pokalbis bus apie aistrą. Ne kelionėms, filmams, knygoms, sportui ar drabužiams… Apie aistrą matematikai, kuri veda pažinimo, ieškojimo ir atradimų keliu. Kurioje esti ir superžvaigždžių bei apdovanojimų. Tokį kelią pasirinko pajiešmenietis Jonas Jankauskas, parvykęs atostogų iš Kanados, kurioje šiuo metu stažuojasi.

Iš kur radosi meilė matematikai?

Matematika susidomėjau pradinėje mokykloje. Man sekdavosi  greitai spręsti uždavinius iš pratybų, tad padarydavau jas į priekį. Atsimenu, mokytoja dėl to labai pykdavo, nes paskui neturėdavau ką veikti. Vieną kartą net prastesnį pažymį už tai parašė (šypsosi). Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje turėjau gerus mokytojus. Viena jų – Elena Ridlauskienė, gerai paruošusi brandos egzaminui, iš kurio gavau 100-uką. Dar įsiminė mokytoja Rita Minkevičienė, mokyklinių olimpiadų entuziastė.
„Tiksliukams“ paprastai sekasi keletas dalykų. Man gerai sekėsi ir fizika, ir chemija, ir informatika. Dvejojau, ar stoti į matematiką, ar į informatiką. Tuometinio VU Matematikos ir informatikos fakulteto prodekano doc. dr. Antano Apynio patartas, pasirinkau matematiką. Ji man buvo įdomiausias ir daugiausia iššūkių turintis mokslas. Matematika įdomi tuo, kad visada yra uždavinių, kurių nemoki išspręsti, o sudėtingesni ir gražesni dalykai logiškai išplaukia iš paprastų faktų, nereikia daug mokytis atmintinai.

Baigęs mokyklą, pasirinkai matematikos ir matematikos taikymų studijas VU Matematikos ir informatikos fakultete, kurias vainikavo daktaro disertacija. Kas labiausiai įsiminė iš studijų metų?

Studijos man labai patiko. Fakultete yra matematikų bendruomenė kuri iš karto, vos ne nuo pirmo kurso, įtraukia. Įsiminė seminarai apie aukštąsias matematikos materijas, kur aiškinomės supersudėtingus dalykus. Taip pat ir asmenybės: algebrą dėstęs doc. Hamletas Markšaitis, seminarus vedę doc. Paulius Drungilas, prof. Ramūnas Garunkštis, būsimų mano darbų vadovas Artūras Dubickas. Artūras vadovavo mano bakalauro, magistro darbams ir daktaro disertacijai. Jis labai azartiškas, moka surasti tokių uždavinių, kurie yra sunkūs, bet tuo pat metu metantys iššūkį. Visuomet sakau, kad geras darbo vadovas yra kaip kosminė raketa, kuri išmeta į orbitą, o paskui jau pats turi skraidyti, vartaliotis. Toks yra ir A. Dubickas. Kadangi mokiausi intensyviai, studijos prabėgo labai greitai. Galbūt socialinis gyvenimas ir nukentėjo, nes turėjau didelę aistrą grynajam matematikos mokslui.

Kokius matematikus vadini autoritetais?

(Susimąsto.) Tokių autoritetų, kurių kopija norėčiau būti, neturiu. Labiausiai vertinu pasiekimus tų matematikų, su kurių darbu esu tiesiogiai susidūręs. Kaip ir visuose moksluose, taip ir matematikoje yra žmonių, kurie tampa superžvaigždėmis, nes jiems pavyksta išspręsti kokias nors kultines problemas ar atrasti ką nors naujo. Man įdomesni matematikai, ką nors pasiekę tose srityse, kuriose dirbu.
Mano aistra, susižavėjimo objektas yra skaičių teorija ir jos šaka, susijusi su polinomais (algebriniais daugianariais), jų savybėmis, taikymu skaičių teorijos uždaviniuose. Iš užsieniečių žaviuosi stambaus kalibro lenkų matematiku Andrzejumi Schinzeliu, taip pat Chrisu Smythu iš Edinburgo universiteto, kanadiečių  matematiku Peteriu Borweinu, vengru Tamásu Erdélyi. Tai mano srities profesionalai, pasiekę įspūdingų rezultatų.

Agnė GRINEVIČIŪTĖ

Visą straipsnį rasite 2014-09-04 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.